Forum zagrebačkih ugostitelja – „Zagreb 2020 – zvijezda europske gastronomije“

U Zagrebu 13. studenog 2019. godine održao se Forum zagrebačkih ugostitelja.

U Zagrebu 13. studenog 2019. godine održao se Forum zagrebačkih ugostitelja. Osim ugostitelja, okupili su se poduzetnici i menadžeri, državni i gradski dužnosnici te ostali dionici koji svojim iskustvima i znanjima mogu i žele pridonijeti poboljšavanju i rješavanju problema s kojima se ugostitelji susreću.
U sklopu Foruma održale su se dvije panel rasprave. Prva pod nazivom „Trendovi zagrebačkog ugostiteljstva“, a druga s temom „Zagreb 2020 – zvijezda europske gastronomije“ na kojoj su uz glavnog državnog inspektora sudjelovali i državni tajnik Ministarstva turizma g. Tonči Glavina, predsjednik Udruge nezavisnih poslodavaca g. Petar Lovrić, poduzetnica i vlasnica Amelie slastica gđa. Žakline Troskot te predstavnik ugostitelja Primorsko-goranske županije g. Hrvoje Margan.
Na panelu se između ostalog govorilo i o prilikama koje se Gradu Zagrebu otvaraju sljedeće godine kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom i te se očekuje dolazak više od 22 tisuće dužnosnika. Cilj panela je bio da kroz prikaz dosadašnjeg poslovanja ugostitelja, razvijenosti upravljanja ljudskim potencijalima sudionici analiziraju trenutno stanje u  kojem se nalaze zagrebački ugostitelji a sve u svrhu kako bi se Republika Hrvatska u vrijeme presjedanja 2020. pokazala kao „zvijezde europske gastronomije“.  Isto tako je naglasio kako inspektori Državnog inspektorata funkcioniraju po načelu transparentnosti, uče iz iskustva poduzetnika te u sinergiji rješavaju probleme. Ono u čemu je Državni inspektorat uspio je raditi distinkciju između blažih i ozbiljnijih prekršaja i u skladu s tim djelovati.
"Gdje je god moguće ide se s mjerama oportuniteta, da poduzetnici dobiju priliku ispraviti neke manje nepravilnosti, jer zatvaranje lokala nikome ne koristi. No i dalje bez rezerve kažnjavat će se nelojalna konkurencija, neregistrirani objekti. Prije nam se zamjeralo da ulazimo samo u registrirane objekte, to više nije tako, znajte da po nalogu suda tražimo neregistrirane objekte i ulazimo u njih", zaključuje g. Mikulić.
Nadalje, istaknuo je kako će se na web stranicama Državnog inspektorata uskoro objaviti popisi propisa koji se nadziru u inspekcijskim nadzorima.
"Naš je cilj prevencija, edukacija i međusobna suradnja, i zato ćete unaprijed znati što će vas tražiti pojedini inspektor. To je jedna od niza novih mjera koje planiramo uvesti u našem radu", kazao je g. Mikulić.

Pisane vijesti