32. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

Glavni državni inspektor sudjelovao je na 32. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Glavni državni inspektor g. Andrija Mikulić dana 24. studenog 2019. godine sudjelovao je na stručnom skupu pod nazivom 32. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore u Šibeniku koji okuplja velik broj ugostitelja iz Hrvatske i inozemstva, predstavnike resornih ministarstava, saborske zastupnike, županijske čelnike, predstavnike komorskog sustava te mnoge druge eminentne goste.
Na ovogodišnjem kongresu, bogatom sadržajem obrađivale su se mnogobrojne aktualne teme iz djelokruga rada ugostitelja i turističkih djelatnika.
Uz brojna stručna izlaganja, rasprave i prezentacije glavni državni inspektor g. Andrija Mikulić sudjelovao je u panel raspravi na temu: „Važnost korištenja namirnica lokalnih proizvođača gastronomije u stvaranju prepoznatljivog turističkog proizvoda“.
U svojim izlaganjima g. Mikulić je naglasio kako je „Državni inspektorat spreman odgovoriti na sve izazove koji se očekuju u predstojećem razdoblju.“ Nadalje, istaknuo je da se kao čelnik institucije zalaže i zalagat će se da inspektori Državnog inspektorata u svom radu funkcioniraju po načelu transparentnosti, uče iz iskustva poduzetnika, te u sinergiji rješavaju probleme.
Ujedno je naglasio kako su se objedinjavanjem inspekcija u jedno tijelo ispravile brojne nelogičnosti koje su se pokazale u praksi u proteklih 5 godina, te kako novi ustroj značajno olakšava kontrolu i učinkovitost suzbijanja nelegalnog poslovanja. Predstavio je rezultate inspekcijskih nadzora turističke inspekcije Državnog inspektorata za razdoblje od 1. travnja do 31. listopada 2019. godine u kojima je sveukupno obavljeno 7.162 nadzora od kojih je u 79 slučaja usmenim rješenjem izvršeno pečaćenje objekata zbog obavljanja ugostiteljske ili turističke djelatnosti bez registracije, odnosno bez akata za obavljanje registrirane djelatnosti te dodao kako je za „navedenu nepravilnost u Državnom inspektoratu nulta stopa tolerancije.“
Završno je izdvojio uvođenje novina u radu Državnog inspektorata koje će uvelike olakšati poslovanje gospodarstvenika, od kojih je jedna da će se na web stranicama Državnog inspektorata u narednom razdoblju objaviti popisi propisa koji se nadziru u inspekcijskim nadzorima. Time je potvrđen cilj prevencije, edukacije i međusobne suradnje za koji se Državni inspektorat od početka svoga djelovanja zalaže.

Pisane vijesti