Obavijest o COVID potvrdama za stranke koje dolaze u Državni inspektorat

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 12. studenog 2021. godine, zbog ubrzanog širenja i povećanog rizika prijenosa bolesti COVID-19 donio Odluku  - Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja državnih dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, a koja je stupila na snagu u utorak, 16. studenog 2021. godine.

Odlukom je propisano obveza predočavanja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.
 
Navedena Odluka odnosi se i na stranke/građane koji dolaze u službene prostorije u kojima rade zaposlenici, potom i na pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove u njihovim prostorima ili dolaze u njihove prostore po bilo kojoj osnovi.

 Za ulazak u Državni inspektorat, stranke su dužne dokazati da su testirane na virus SARS-CoV-2, odnosno da su cijepljene ili preboljele bolest COVID-19 predočenjem:
-  EU digitalne COVID potvrde,
-  negativnim nalazom brzog antigenskog testa koji ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja uzorka ili
-  odgovarajućeg drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju iz točke VII. Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja svih državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska, tijela državne uprave i jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave.
 
Stranke koje nemaju odgovarajuću potvrdu ili dokaz ne mogu boraviti u službenim prostorijama Državnog inspektorata.
 
Valjani su testovi:

            PCR test koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja
BAT (brzi antigenski test na SARS-CoV-2) koji nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja  
 
*Testiranje se provode u ovlaštenoj ustanovi ili laboratoriju
 
Provjere ispunjavanja uvjeta za ulazak zaposlenika, stranaka i pružatelja usluga provodit će se na adekvatnom mjestu prije ulaska u objekt korištenje CovidGO aplikacije, a provjera valjanosti dokaza o testiranju ili drugog odgovarajućeg dokaza (potvrde liječnika) provjeravat će službenici neposrednim uvidom u predočeni dokument. 
 

Pisane vijesti