Glavni državni inspektor Mikulić na Mineral forumu

'Uvjeren sam da smo od 1. travnja 2019. godine, kada je osnovan Državni inspektorata, efikasniji i djelotvorniji u zaštiti rudnog blaga' 

Glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić otvorio je ovogodišnji Mineral forum koji tradicionalno na jednom mjestu okuplja stručnu javnost iz državne, lokalne/regionalne uprave, poduzetnike i sl., a koji se bave eksploatacijom i preradom mineralnih sirovina.

Na ovogodišnjem Forumu, kroz predavanja i panel rasprave, sudionici su razmijenili znanja i iskustva u ovom području s posebnim naglaskom na izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih propisa u cilju održivog gospodarenja mineralnim sirovinama.

U uvodnom obraćanju Mikulić je istaknuo kako tema mineralnih sirovina odavno više nije rezervirana samo za znanstvenu i upravljačku elitu. 'Zbog sve veće brige za ekološko stanje planeta Zemlje sve je više građana zainteresirano za ovu temu' rekao je te je dodao kako rudarska djelatnost treba provoditi u sinergiji svih dionika – resornog Ministarstva, jedinica lokalne/regionalne uprave, inspekcija, ali i gospodarstvenika. 'Jedino tako možemo zaštiti i doprinijeti racionalnom iskorištavanja vlastitih resursa te smanjiti ovisnosti u uvozu mineralnih sirovina' zaključio je.

Pomoćnik glavnog državnog inspektora; u sklopu panela Imovinsko-pravni odnosi i inspekcijski nadzori održao je predavanje na temu 'Postupanja rudarske inspekcije'.
'Naš posao je prvenstveno zaštititi javni interes, a posebno u dijelu koji se odnosi na sprječavanje otuđenja mineralnih sirovina kao neobnovljivih prirodnih resursa Republike Hrvatske. Također rudarska inspekcija Državnog inspektorata redovito postupa kako bi se smanjilo i obavljanje rudarskih radova protivno propisima' zaključio je.

Osim rudarske za nadzor rudarske djelatnosti nadležne su i druge inspekcije koje su dio Državnog inspektorata: inspekcija zaštite okoliša, zaštite prirode, vodopravna, sanitarna inspekcija i druge. 
Dvodnevni Mineral forum održava se ususret 04. prosincu danu sv. Barbare zaštitnice rudara. 

Stranica