Otvorena XV. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Mikulić: 'Revizije Europske komisije potvrđuju da sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj funkcionira' 

Glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić otvorio je u utorak 24. svibnja 2022. godine dvodnevnu konferenciju o sigurnosti i kvaliteti hrane, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Na ovoj konferenciji tradicionalno, 15. godinu za redom raspravlja se o brojnim aktualnim temama u prehrambenoj industriji.

Prilikom otvaranja konferencije, glavni državni inspektor Mikulić istaknuo je da inspekcije Državnog inspektorata svakodnevno obavljaju izuzetno složen i zahtjevan posao, a sve kako bi se osigurala sigurna i kvalitetna hrana na tržištu. 'Da je tako pokazuju i brojne revizije Europske komisije koje su potvrdile da sustav sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj funkcionira te da je na razini službenih kontrola drugih članica EU' rekao je Mikulić te je dodao: 'Samo tijekom proteklih godinu dana kroz Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje opozvan je 121 proizvod. Ove brojka jasno nam govori da su događanja poput ove Konferencije potrebnije i aktualnije nego ikada'.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević osvrnuo se na, kako je rekao drastično povećanja cijena i inflatorni pritisak koji izravno utječe na standard i kupovnu moć građana.  'Apsurdno je da  s jedne strane uljarice i žitarice proizvodimo u suvišku, a s druge strane uvozimo gotovo 79.000 t suncokretova ulja i smrznutih pekarskih proizvoda. Zato je potrebno povećavati preradbene kapacitete i finalizaciju prehrambenih proizvoda i ulagati u inovacije i digitalizaciju što je preduvjet produktivnosti, konkurentnosti ali i veće kvalitete i sigurnosti hrane, naglasio je Kovačević.

U cilju razmjene iskustava i znanja na ovoj dvodnevnoj konferenciji izlaganja na temu:Najčešće nesukladnosti u objektima pod kontrolom sanitarne inspekcija, Najčešće nesukladnosti u objektima pod kontrolom veterinarske inspekcije i Službene kontrole –materijali u dodiru s hranom, održale su Ružica Vazdar, Brankica Capek i Kristina Vuljanić iz sanitarne i veterinarske inspekcije Državnog inspektorata.

Pisane vijesti