Veterinarska inspekcija otkrila ilegalno obavljanje djelatnosti klanja i prerade mesa

Samo tijekom ove godine obavljeno je 36 nadzora kontrole ilegalnog obavljanja djelatnosti klanja i prerade mesa.

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata tijekom jučerašnjeg dana, a nakon provedenih istražnih radnji, otkrila je u stambenoj kući na području Dalmacije, u pratećim prostorijama, prostoriju uređenu kao priručna klaonica, opremljenu opremom za klanje životinja.
 
U trenutku nadzora u prostoriji su nađena tkiva zaklanih životinja kao i tragovi krvi. Daljnjom pretragom u registriranoj mesnici na istoj lokaciji zatečen je veći broj svinjskih polovica, janjećih trupova, odojak te komadi rasječenog svinjskog mesa za koje subjekt u poslovanju s hranom nije mogao dokazati podrijetlo. Također na istima nisu bile oznaka zdravstvene ispravnosti, tj. nisu imali podrijetlo iz odobrenog objekta te nisu podvrgnuti obaveznom ante mortem i post mortem pregledu.
 
Zatečeno meso je sukladno zakonskim propisima neškodljivo zbrinuto te je naređeno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostorija.
 
Inspekcijski postupak je u tijeku te će slijedom utvrđenog biti podnesena kaznena prijava i prekršajni nalog.
 
Ovakve nadzore veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavlja redovito sukladno planovima rada te zaprimljenim prijavama. Tako je tijekom samo ove godine obavljeno 36 nadzora kontrole ilegalnog obavljanja djelatnosti klanja i prerade mesa.
 
Ovi nadzori prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi i suzbijanje širenja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi živim životinjama, mesom i proizvodima od mesa.
 
S obzirom na to da se dolaskom hladnijeg zimskog razdoblja približava i tzv. tradicionalno kolinje podsjećamo i na važeće propise i obveze vezane uz svinjokolju.
 
Pravilnikom o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu dozvoljava se klanje (svinje, ovce, koze, perad, kunići/zečevi i uzgojena divljač) izvan klaonice, ako su meso i mesni proizvodi tih životinja namijenjeni potrebama vlastitog domaćinstva. Prema Uredbi o zdravlju životinja 2016/429, sve lokacije odnosno farme i gospodarstva na kojima se drže svinje, bez obzira na njihov broj, moraju biti registrirana.
 
Nadalje, sve svinje u Republici Hrvatskoj moraju biti označene ušnom markicom ili tetovirnim brojem te je obvezna pretrage na Trichinellu u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Isto tako, klanje svinja, čije je meso namijenjeno za osobnu uporabu u kućanstvu potrebno je prijaviti veterinarskoj organizaciji ili praksi najkasnije 24 sata prije klanja. Nužno je i provođenje svih potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge u Republiku Hrvatsku.

Pisane vijesti