Velika akcija građevinske inspekcije DIRH-a na području Istre

Tijekom proteklog tjedna građevinski inspektori obavili niz izvida na tom području te su poduzeli sve zakonom propisane aktivnosti.

Glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić obišao je jučer područje Mandriola kraj Vodnjana gdje se provodi pojačana akcija građevinske inspekcija koja ima za cilj zaustaviti bespravnu gradnju. Naime, tijekom proteklog tjedna građevinski inspektori obavili niz izvida na tom području te su poduzeli sve zakonom propisane aktivnosti, a kako bi se definirani rokovi u kojima će se ukloniti bespravno izgrađeni objekti.
 
Naime, kroz tri tjedna, kako je najavljeno na području Istre uklonit će se 14 bespravno sagrađenih objekata - tri nedaleko Umaga, pet oko Rovinja te šest na lokaciji Ližnjana.
Sukladno zakonskim propisima bespravnim graditeljima omogućeno je da sami uklone svoje objekte. Ako to ne naprave, uklonit će ih Državni inspektorat putem trećih osoba na njihov trošak.
 
'Javni poziv smo već raspisali, moramo poštivati određene rokove nakon čega će početi uklanjanje' rekao je Mikulić
 
U ovim nadzorima građevinski inspektori koriste i nove tehnologije. Uz pomoću drona iz zraka snimaju područje nadzora.
 
'Kamerom iz zraka snimimo sporne parcele, kasnije ih usporedimo s katastrom i ostalim snimkama. Ovdje konkretno vidimo mnogo promjena, čak 98 spornih lokacija, a naši inspektori su ih ovih dana obišli 45 i izdali isto toliko rješenja o zabrani gradnje' rekao je.
 
“Nećemo stati, dolaze novi inspektori i ovakav način rada bit će kontinuiran. Nedopustivo je da u poljoprivrednoj zoni imate zidane objekte' poručio je Mikulić iz Istre.
 
Također je napomenuo kako je do sada na tom području uklonjeno oko 130 bespravnih objekata te je dodao da je od istih naplaćeno oko 10,5 milijuna kuna kazni.

Pisane vijesti