Velika akcija rušenja bespravnih građevina na području Istre

'Do ovoga trenutka zatvorili smo stotinu bespravnih gradilišta. No tu nije kraj' rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić naglasivši kako Državni inspektorat, građevinska inspekcija, ima ozbiljnu i odgovornu zadaću.

U Rovinju je danas počela velika akcija rušenja bespravne izgrađenih objekata na području Istarske županije. Ova akcija rezultat je višemjesečnog rada građevinskih inspektora koji su samo u posljednja tri tjedana obavili više od stotinu inspekcijskih nadzora u Gradu Vodnjanu te općinama Bale, Ližnjan i Medulin.
 
'Do ovoga trenutka zatvorili smo stotinu bespravnih gradilišta. No tu nije kraj' rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić naglasivši kako Državni inspektorat, građevinska inspekcija, ima ozbiljnu i odgovornu zadaću.
 
Samo na području Istre od 01. travnja 2019. godine, kada je osnovan Državni inspektorat, građevinska inspekcija obavila je više od 1.600 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno niz nepravilnosti u području građenja te je u istom razdoblju uklonjeno 128 nezakonitih građevina.
 
'Poslali smo jasnu poruku, bespravnu gradnju nećemo tolerirati te ćemo sukladno zakonskoj proceduri i dalje odlučno postupati' rekao je Mikulić te je pozvao jedinice lokalne samouprave na suradnju i kooperativnost u, kako je rekao 'važnom zadatku borbe s bespravnim graditeljima'. 'Samo zajedničkim nastojanjima možemo zaustaviti, kako betonizaciju naše obale gdje smo utvrdili najviše bespravne gradnje, tako i bespravne graditelje na području kontinentalne Hrvatske' zaključio je Mikulić.
 
Građevinska inspekcija Državnog inspektorata s istovjetnim akcijama nastavlja i u narednom razdoblju ne samo na području Istarske županije već na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.
 
'Propisi u području gradnje su jasni te se na cijelom teritoriju Republike Hrvatske odnose na sve jednako; bez obzira na vjeru, nacionalnost, društveni položaj, političko ili drugo uvjerenje kako neki impliciraju' zaključio je Mikulić.
 
Od 01. travnja 2019. godine, od kada je dijelom Državnog inspektorata, do danas građevinska inspekcija zaprimila je gotovo 28 tisuća prijava mogućih povreda propisa u području građenja. U istom razdoblju obavljeno je više od 31 tisuća nadzora, podneseno je 45 kaznenih prijava izrečeno je više od tisuću novčanih kazni u vrijednosti više od 47 milijuna HRK odnosno više od 6 milijuna EUR.

Pisane vijesti