Državni inspektorat na 81. sjednici Odbora viših inspektora rada (Senior Labour Inspectors' Committee – SLIC)

Slika /slike/info.jpg

Predstavnik inspekcije rada Državnog inspektorata sudjelovao je na virtualno održanoj 81. sjednici Odbora viših inspektora rada (Senior Labour Inspectors' Committee – SLIC)

U okviru francuskog predsjedanja Vijećem EU dana 10. i 11. svibnja 2022. godine virtualno je održana 81. sjednica Odbora viših inspektora rada (Senior Labour Inspectors' Committee - SLIC), na kojoj je sudjelovao i predstavnik inspekcije rada Državnog inspektorata. Prvi dan sjednice se raspravljalo o pitanjima značajnim za rad ovog Odbora te o aktualnim pitanjima iz područja zaštite na radu. Drugi dan, predstavnici Finske, Luksemburga, Grčke, Italije i Francuske govorili su na koji način ocjenjuju efikasnost inspekcije rada.

Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava, gospodin Nicolas Schmidt je govorio o EU Strategiji zaštite na radu za razdoblje 2021. - 2027. godine te značaju inspekcije rada u ostvarivanju ciljeva Strategije.
Na sjednici je prihvaćen Vodič o biološkim agensima, koji će biti preveden na sve EU jezike, izrađen s ciljem poboljšanja pripremljenosti nacionalnih inspekcija rada EU za moguće buduće pandemije uzrokovane biološkim agensima u zraku. Vodič će biti objavljen na službenim stranicama SLIC-a.

Isto tako, predstavljene su Smjernice Međunarodne organizacije rada o općim načelima inspekcije rada.
Također je odlučeno da će se tijekom 2023. i 2024. godine provoditi inspekcijska kampanja na temu ozljeda na radu, a nositelj kampanje odrediti će se naknadno.
Uz sve navedeno, sudionici sjednice su informirani da je Europska komisija usvojila izmjene Direktive 2004/37/EZ o zaštiti radnika od rizika zbog izloženosti karcinogenim ili mutagenim tvarima na radu, kojom su, između ostalog, utvrđeni novi limiti za akrilonitril, spojeve nikla te za benzen.

Sljedeću sjednicu organizirati će češka inspekcija rada, a biti će održana u listopadu 2022., u okviru predsjedanja Češke Republike Vijećem EU.

Stranica