Državni inspektorat tradicionalno uz poljoprivrednike iz doline Neretve

Slika /slike/210927 mandarine.jpg

Fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u Ispostavama Metković, Ploče i Imotski, od 01. listopada do 28. studenoga radit će i vikendom. 

Fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u Ispostavama Metković, Ploče i Imotski, od 01. listopada do 28. studenoga radit će i vikendom.
 
Tu odluku, treću godinu za redom donio je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić kako bi Državni inspektorat izravno dao svoj doprinos da mandarine iz doline Neretve bez zadrške stigle na tržište EU i trećih zemalja.
 
Fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u Ispostavama Metković, Ploče i Imotski, vikendima (tijekom listopada i studenoga) radit će od 07:00 do 15:00 sati.
 
'Ovakva organizacija poslovnih procesa rezultat je dobre komunikacije Državnog inspektorata s poljoprivrednicima, proizvođača mandarina u dolini Neretve. Uvjereni smo da će ova odluka izravno utjecati na rast domaćeg gospodarstva, odnosno na povećanje izvoza zaštićenog, izvorno Hrvatskog proizvoda, neretvanske mandarine' rekao je glavni državni inspektor Mikulić te je dodao kako su fitosanitarni inspektori tijekom listopada i studenoga prošle godine pregledali više od 15 tona mandarina koje su izvezene u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i u Crnu Goru.
 
Naime, tijekom sezone izvoza plodova mandarina fitosanitarni inspektori obavljaju fitosanitarni pregled pošiljaka i izdaju fitosanitarni certifikat. Ova 'svjedodžba o zdravstvenom stanju bilja' prati svaku izvoznu pošiljku do prispijeća u zemlju uvoznicu, a samo prošle godine izdano je 809 takvih certifikata.
 
Fitosanitarnim pregledom pošiljke jamči se da plodovi nisu zaraženi nijednim karantenskim štetnim organizmom.
 
Kako bi plodovi mandarine bili u skladu s tržišnim standardima voća i EU standardima za mandarine, nadzore će obaviti i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.
 
Cilj fitosanitarnih nadzora je spriječiti širenje karantenskih štetnih organizama kao što je sredozemna voćna muha (Ceratitis capitata), štetnik koji u Hrvatskoj, između ostaloga, napada plodove mandarine. Ličinke ove sitne mušica uzrokuju gnjiljenje i neupotrebljivost plodova.
 
Ako uoči zaraženu pošiljku inspektor za nju ne izdaje fitosanitarni certifikat te naređuje provođenje zakonom propisanih higijenskih mjera.
 
 

Stranica