Nadzor posebnih oblika prodaje naziva „SRETNA NOVA ŠKOLSKA GODINA“, „BACK TO SCHOOL“ i slično

Slika /vijesti/Nadzor posebnih oblika prodaje naziva „SRETNA NOVA ŠKOLSKA GODINA“, „BACK TO SCHOOL“ i slično/Povratak u školu.jpg

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata provoditi će ciljane inspekcijske nadzore 

Obzirom kako nastavna školska godina 2020./2021., započinje 07. rujna 2020. godine, trgovci značajno oglašavaju posebne oblike prodaje naziva „SRETNA NOVA ŠKOLSKA GODINA“ ,„BACK TO SCHOOL“  i slično,  tržišna inspekcija Državnog inspektorata provoditi će ciljane inspekcijske nadzore poslovne prakse trgovaca radi utvrđivanja ima li u istoj elemenata nepoštene poslovne prakse te isticanja cijena proizvoda.
Inspekcijski nadzori  provoditi će se od 28. kolovoza 2020. godine do završetka oglašavanja takvog posebnog oblika prodaje, pri čemu će se obuhvatiti proizvodi iz sljedećih kategorija:
  • Dječja odjeća
  • Dječja obuća
  • Školski artikli (torbe i ruksaci, gadgeti kao što su računala, pametni sat, školski pribor) i sl.
U inspekcijskim nadzorima kontrolirati će se odredbe Zakona o zaštiti potrošača (Narodne novine, broj: 41/14., 110/15. i 14/19.) kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda, posebnih oblika prodaje te u vezi s tim nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima. Utvrđivati će se radi li se o činjenično točnim tvrdnjama trgovca u pogledu cijena proizvoda, na način da će se analizirati poslovna dokumentacija o cijenama kontroliranog proizvoda, te kretanje cijena proizvoda i sve druge elemente pri oglašavanju proizvoda.
 
Zakonom o zaštiti potrošača zabranjeno je obavljanje nepoštene poslovna prakse prema potrošačima.

Pisane vijesti