„SPIDERWEB“ PROJEKT Državni inspektorat domaćin završne konferencije

  • Slika /vijesti/SPIDERWEB_PROJEKT_Drzavni_inspektorat_domacin_zavrsne_konferencije/spiderweb_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U razdoblju od 11. do 15. studenog Državni inspektorat RH bio je domaćin značajnih međunarodnih aktivnosti odnosno središnjeg događaja - završne konferencije SPIDERWEB Projekta.

U razdoblju od 11. do 15. studenog Državni inspektorat RH bio je domaćin značajnih međunarodnih aktivnosti odnosno središnjeg događaja - završne konferencije SPIDERWEB Projekta, jednog od projekata koji se vode u okviru IMPEL mreže (Implementation and Enforcement of Environmental Law), europske neprofitne organizacije koja je osnovana u svrhu povezivanja tijela državne uprave, osobito inspekcija u području zaštite okoliša u zemljama članicama EU kao i u zemljama kandidatima.

SPIDERWEB Projekt prvenstveno je bio namijenjen zemljama jugoistočne Europe s ciljem podizanja svijesti svih sudionika u lancu provođenja zakona o zaštiti okoliša te jačanju i procesuiranju kaznenih djela kao i jačanju nadležnih službi u  otkrivanju kriminalnih i nezakonitih aktivnosti u području okoliša. U tom smislu Republika Hrvatska spremna je pružiti pomoć mjerodavnim službama susjednih država u dobro poznatom i zahtjevnom procesu pristupa Europskoj Uniji, odnosno usvajanju složene legislative koja je usmjerena na suzbijanje kriminala iz područja gospodarenja otpadom i kriminala iz područja nezakonite trgovine divljim vrstama životinja i biljaka. Inspekcije iz područja zaštite okoliša Državnog inspektorata RH prepoznale su ovaj problem i ulažu napore već duži niz godina kroz aktivno sudjelovanje u IMPEL mreži, kao i u drugim međunarodnim mrežama i organizacijama.

Osim održavanja završne konferencije, u prostorijama Državnog inspektorata održani su i sastanci stručnih timova IMPEL mreže, radne grupe za zaštitu prirode (Nature Protection Expert Team)  te je održana radionica IMPEL projekta “Waste management & Circular Economy” kao  i “Make It Work“ projekta.
Radna skupina za zaštitu prirode (Nature Protection Expert Team) okupila je 19 predstavnika iz 10 članica Europske unije, a u radu su sudjelovali i predstavnici nevladine organizacije „BirdLife International“ specijalizirane za zaštitu ptica. 'Nature Protection Expert Team' sustavno radi na više zahtjevnih tema, a osobito borbi protiv ilegalnog ubijanja ptica, primjeni odredbi Direktive o staništima i Direktive o pticama unutar mreže Natura 2000 kroz projekt planiranja nadzora metodom procjene rizika, primjeni EU Uredbe o drvetu (EU Timber Regulation), te provedbi IMPEL Review Initiative (green IRI).
Radionica u okviru projekta “Waste management & Circular Economy” kao  i “Make It Work“ projekta aktualizirala je teme ukidanja statusa otpada i nusproizvoda.
 
Uspješna organizacija navedenih međunarodnih aktivnosti i aktivno sudjelovanje inspektora Državnog inspektorata uvelike doprinosi razmjeni iskustava među inspekcijskim tijelima, ujednačavanju rada inspekcijskih službi na razini Europske unije te stvaranju mreže kontakata, a sve u cilju što bolje provedbe i implementacije zakonske regulative u području zaštite okoliša.
 
Više o navedenim događajima:
https://www.impel.eu/spider-web-conference-in-croatia-concludes-with-recommendations/

Pisane vijesti