Tržišna inspekcija DIRH-a nadzire posebne oblike prodaje pod nazivom 'BLACK FRIDAY'

Slika /slike/crni petak.jpg

U prošlogodišnjoj istoimenoj akciji provedeno je 108 inspekcijskih nadzora  te je utvrđeno 18 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata ovih dana pojačano nadzire posebne oblike prodaje pod nazivom 'BLACK FRIDAY' ili 'CRNI PETAK'.
 
Pojačani nadzori osim u petak 26. studenoga 2021. godine obavljaju se već sada te će se provoditi, po potrebi, i nakon navedenog datuma, ovisno o oglašavanju od strane trgovaca. 
 
U ovim nadzorima tržišni inspektori prvenstveno nadziru odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda pri obavljanju posebnih oblika prodaje te vezano uz to nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima što je propisano čl. 32. – 38. navedenog Zakona.
 
Podsjetimo tijekom studenoga 2020. godine tržišna inspekcija Državnog inspektorata provela je istoimenu akciju u sklopu koje je obavljeno 108 inspekcijskih nadzora posebnog oblika prodaje, a u nadzorima je utvrđeno 18 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača. Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na to da trgovac nije istaknuo cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje te zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je ona izračunata odnosno zavaravajuća poslovna praksa trgovca.
 
Sukladno članku 18. Zakona o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a ista prodaja obuhvaća, između ostalog, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe, kao i prodaje pri kojima se koriste i drugi nazivi, u ovom slučaju 'BLACK FRIDAY' ili 'CRNI PETAK'.
 
Napominjemo kako potrošač, ako smatra da su neka njegova prava zakinuta isto može prijaviti Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca „Podnošenje prijava“, slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb ili osobno u Pisarnici Državnog inspektorata.
 

Stranica