U razdoblju od 03. lipnja do 04. kolovoza ukupno su obavljena 2.239 koordinirana inspekcijska nadzora turističke predsezone i sezone

Slika /slike/znacka.jpg

Od ukupnog broja obavljenih nadzora u 37,4 % nisu utvrđene povrede propisa

U sklopu koordiniranih inspekcijskih nadzora turističke predsezone i sezone u razdoblju od 03. lipnja do 04. kolovoza 2024. obavljena su ukupno 2.239 inspekcijska nadzora na području cijele Republike Hrvatske. U koordiniranim inspekcijskim nadzorima sudjeluju turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu), vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.

Od ukupnog broja obavljenih nadzora (2.239) u 838 inspekcijska nadzora nisu utvrđene povrede propisa, odnosno u 37,4 % inspekcijska nadzora utvrđeno je poslovanje sukladno propisima. U 1.401 (62,6 %) inspekcijskom nadzoru utvrđeno je ukupno 2.572 raznih povreda propisa.

Sukladno ovlastima iz članka 73. Zakona o Državnom inspektoratu za 572 slučaja (22,3 %) gdje je utvrđena povreda propisa inspektori su primijenili načelo oportuniteta, odnosno omogućili su ispravak utvrđene nepravilnosti u zadanom roku, bez pokretanja prekršajnog postupka.

Za preostali dio utvrđenih nepravilnosti inspektori su podnijeli nadležnim sudovima 76 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donijeli su 191 prekršajna naloga s tim da su u 13 slučaja prekršajnim nalogom oduzeli protupravno stečenu imovinsku korist te su naplatili 801 kaznu na mjestu izvršenja prekršaja.

Najčešće povrede propisa koje su utvrdili turistički inspektori odnose se na nedostatke u ispunjavanju propisanih minimalnih uvjeta u pogledu uređenja i opreme objekata. U izvještajnom razdoblju turistički inspektori obavili su i 403 inspekcijska nadzora neregistriranih pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - nelegalnih iznajmljivača. Ukupno 339 nadzora obavljena su sukladno zaprimljenim prijavama / predstavkama u kojima se ukazuje na neregistrirano pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, a 58 nadzora su obavljena po zaprimljenim prijavama Turističkih zajednica. U 134 nadzora utvrđena je povreda propisa te su donesena 31 usmena rješenja o zabrani neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu, 36 usmenih rješenja o zabrani oglašavanja neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu. Također, za utvrđene povrede propisa protiv prekršitelja nadležnim sudovima podnesena su 72 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, te su donesena 62 prekršajna naloga.

U 53 nadzora bazenskih kupališta sanitarna inspekcija je do sada izdala 6 rješenja i pokrenula 5 prekršajnih postupaka. Nedostatci su se odnosili na ne kontroliranje zdravstvene ispravnosti vode propisanom dinamikom kod zavoda za javno zdravstvo, ne vođenje propisane dokumentacije te ne vođenja planova pranja, čišćenja i dezinfekcije bazenskih kupališta. U odnosu na nadzore obavljene u području kontrole sigurnosti hrane sanitarna inspekcija je u nadzorima zabilježila i da subjekti u poslovanju s hranom ne provode interne kontrole ispitivanjem mikrobiološke čistoće i uzorkovanja hrane te nemaju uspostavljenu sljedivost hrane životinjskog porijekla.

Inspekcija rada u području radnih odnosa je od ukupnog broja nadzora za izvještajno razdoblje, obavila ukupno 694 inspekcijskih nadzora od kojih su 382 okončana, a 312 inspekcijskih nadzora je u tijeku zbog utvrđivanja činjenica. Doneseno je ukupno 136 upravnih mjera, od kojih se 75 odnosi na rješenja po Zakonu o suzbijanju neprijavljenog rada - utvrđeno je da je 119  radnika (od toga 59 hrvatskih državljana i 60 državljana trećih zemalja, većinom Bosne i Hercegovine, Nepala, Srbije) radilo kod 71 poslodavca na obavljaju poslova s obilježjima radnog odnosa, koji nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada. Za 49 poslodavaca je zabranjeno obavljanje djelatnosti u trajanju od 30 dana, jer je utvrđeno da su za poslodavce radili radnici državljani trećih zemalja bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. Rješenja su donesena u odnosu na 90 radnika (većinom državljana Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Nepala).

Inspekcija rada u području zaštite na radu od ukupnog broja nadzora za izvještajno razdoblje obavila je 459 nadzora, od kojih su 133 okončana, a u tijeku su još 326 nadzora. Donesene su 1.093 upravne mjere (privremeno udaljavanje s mjesta rada radnika za kojeg poslodavac ne može predočiti dokaze o osposobljenosti za rad na siguran način i ispunjavanju propisanih uvjeta, zabrana korištenja neispravnih sredstava rada i osobne zaštitne opreme, ispitivanje sredstava rada, ispitivanje parametara radnog okoliša, obveza osiguranja dostupnosti propisane dokumentacije radnicima na mjestu rada, izrada procjene rizika,  organiziranje prve pomoći radnicima na mjestu rada) te je izrečeno 313 novčanih kazni na mjestu počinjenja prekršaja (većina prekršaja poslodavaca odnosila se na obveze poslodavaca vezane uz izradu procjene rizika i dostupnost procjene na mjestu rada).

Tržišna inspekcija nadzorima je utvrdila obavljanje neregistrirane djelatnosti od strane fizičkih osoba kao i oglašavanje neregistrirane djelatnosti od strane fizičkih osoba, neisticanje maloprodajne cijene, a poljoprivredna inspekcija u pojedinim slučajevima utvrdila je kako hrana nije bila označena svim propisanim podacima (nedostajao je popis sastojaka). Nepravilnosti koje je utvrdila inspekcija zaštite okoliša su se odnosile na nepropisno postupanje s otpadom, ne vođenje propisane dokumentacije o otpadu odnosno očevidnika o nastanku i tijeku otpada.

Koordinirani inspekcijski nadzori inspekcija Državnog inspektorata nastavljaju se i nadalje na području cijele Republike Hrvatske.



Stranica