DIRH i ove godine dio EU projekta koordiniranih aktivnosti u području sigurnosti proizvoda

Slika /slike/CASP eu projekt 2.jpg

Sanitarna i tržišna inspekcija, sukladno svom djelokrugu rada, provodit će aktivnosti nadzora na tržištu igračaka s magnetima, higijenskih proizvoda (dječje pelene, higijenski proizvodi za žene) i dječjih kolica.

Sanitarna i tržišna inspekcija Državnog inspektorata uz tijela za nadzor tržišta iz drugih država članica EU/EEA sudjelovat će u novom projekta koordiniranih aktivnosti u području sigurnosti proizvoda CASP 2022.
Cilj ovoga projekta koji je u srijedu 20. travnja 2022. predstavila Europska komisija je provjeriti sukladnosti i sigurnost pojedinih kategorija proizvoda prisutnih na jedinstvenom tržištu EU kroz provedbu laboratorijskih ispitivanja.
 
Tako će sanitarna i tržišna inspekcija Državnog inspektorata, sukladno svom djelokrugu rada provoditi aktivnosti nadzora na tržištu igračaka s magnetima, higijenskih proizvoda (dječje pelene, higijenski proizvodi za žene) i dječjih kolica.
 
Neispunjavanje propisanih zahtjeva sukladnosti i sigurnosti navedenih proizvoda predstavljaju potencijalne rizike koji mogu ugroziti sigurnost i zdravlje potrošača. Upravo zato ovaj ptojekt trebao bi doprinijeti da na tržištu EU, pa tako i na tržištu Republike Hrvatske, budu prisutni sukladni i sigurni proizvodi. Ujedno želi se osigurati veća razina zaštite potrošača te ojačati nadzor EU tržišta u području sigurnosti proizvoda. U konačnici, ovim projektom, gospodarskim subjektima želi se pomoći u dosljednijoj primjeni propisanih obveza prilikom stavljanja na tržište navedenih proizvoda.
 
Projekt je financiran od strane Europske komisije te je njegovo trajanje predviđeno do srpnja/kolovoza 2023. godine.

Pisane vijesti