Državni inspektorat dio projekta Energy Efficiency Compliant Products

Slika /vijesti/Energy Efficiency Compliant Products/info.jpg

Ovim EU projektom želi se izravno utjecati na ispunjavanje zadanih ciljeva koji se odnose na energetsku učinkovitost te pridonijeti zaštiti okoliša

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata aktivno sudjeluje u paneuropskom projektu nadzora tržišta Energy Efficiency Compliant Products – Energetski učinkoviti sukladni proizvodi (EEPLIANT3) koji je usmjeren  na ispunjavanje ciljeva programa Europske unije HORIZON 2020 – Radni program 2018-2020 Sigurna, čista i učinkovita energija.
 
Cilj ovog projekta, koji je započeo u lipnju 2019. godine je da se kroz koordinirane monitoringe, ispitivanja i druge provedbene aktivnosti na jedinstvenom tržištu pregledaju proizvodi povezani s električnom energijom i identificiraju nesukladni modeli, a sve  kako bi se na tržištu osigurala prisutnost energetski učinkovitih proizvoda. Na taj način želi se izravno utjecati na ispunjavanje zadanih ciljeva koji se odnose na energetsku učinkovitost EU te pridonijeti zaštiti okoliša.
 
U okviru projekta tržišna inspekcija Državnog inspektorata sudjeluje u dva radna paketa koji obuhvaćaju klimatizacijske uređaje i ventilatore te rasvjetna tijela.
 
Do sada je provedeno 12 inspekcijskih nadzora sukladnosti klimatizacijskih uređaja i ventilatora kroz provjeru oznaka energetske učinkovitosti i informacijskih listova proizvoda te uz provjeru dokumentacije. U  nastavku projekta predviđeno je i uzorkovanje navedenih proizvoda. Aktivnosti koje se odnose uz nadzore rasvjetnih tijela provodit će se tijekom ove godine.
 
Projekt Energy Efficiency Compliant Products – Energetski učinkoviti sukladni proizvodi (EEPLIANT3)  je financiran od strane Europske unije te u njemu sudjeluje 20 država članica EU i Turska, a koordiniran je od strane neprofitne organizacije Prosafe, Austrijske energetske agencije i vores bureau. Više detalja o samom projektu dostupno je na poveznici.
 
Privremeno izvješće na engleskom i hrvatskom jeziku o dosadašnjim provedenim aktivnostima projekta dostupna su na poveznicama:

HR izvješće EEPLIANT3
 
ENG izvješće EEPLIANT3
 

Stranica