Državni inspektorat dio velike EU akcije 'Pošten rad, jasna pravila igre'

Slika /slike/200924 neprijavljeni rad1.jpg

Rezultati istraživanja javnog mnijenja Eurobarometra o neprijavljenom radu, a koji su objavljeni u ožujku 2020., pokazali su da se neprijavljeni rad javlja se u svim sektorima gospodarstva. 

Državni inspektorat kao nadležno tijelo pridružio se velikoj EU kampanji i tjednoj akciji kojom se potiče borbu protiv neprijavljenog rada.

Tijekom ovoga tjedna u svim državama članicama Europske unije organizirana je kampanja koja se ove godine održava pod sloganom 'Pošten rad, jasna pravila igre'.

Cilj ove kampanje je zaštita radnika odnosno podizanje svijesti među radnicima o njihovim pravima, negativnom utjecaju neprijavljenog rada i mogućnostima zaštite samih radnika. Nadalje, cilj je ukazati poslodavcima na rizik koji sa sobom nosi neprijavljeni rad. 

'U državnom inspektoratu posebno smo osjetljivi na pitanja radnika i njihovih prava. Stoga nas posebno veseli što smo dio ove hvalevrijedne koordinirane akcije' rekao je glavni državni inspektorom Andrija Mikulić koji nije propustio naglasiti kako neprijavljeni rad utječe na sve. 'Takav rad radnike izlaže mnoštvu rizika, sputava konkurentnost na tržištu, a utječe i na javne financije' zaključio je.

Rezultati istraživanja javnog mnijenja Eurobarometra o neprijavljenom radu, a koji su objavljeni u ožujku 2020., pokazali su da se neprijavljeni rad javlja se u svim sektorima gospodarstva.

Nastavno tome, inspekcija rada Državnog inspektorata, u suradnji sa službenicima Ministarstvom unutarnjih poslova, inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, do današnjeg dana u ciljanim sektorima građevinarstva, ugostiteljstva i prijevoza na razini cijele Republike Hrvatske obavila je 170 inspekcijskih nadzora.

U tim nadzorima do sada je utvrđeno da je šest radnika radilo kod poslodavca, a da ih isti nije prije početka rada prijavio na obvezna osiguranja, da je osam državljana trećih zemalja radilo bez dozvole za boravak i rad. Zbog navedenih nezakonitosti uslijedit će zato zakonom propisane prekršajne mjere.

Neprijavljeni rad kolokvijalno rad na 'crno' može se prijaviti podnošenjem predstavke Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca „Podnošenje prijava“, dostupnom na službenim stranicama Državnog inspektorata, slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb ili osobno u Pisarnici Državnog inspektorata. 

Stranica