Glavni državni inspektor Andrija Mikulić o aktualnim temama u DIRH-u

Slika /slike/200910_bajakovo_4.jpg

'Gospodarstvenici, poduzetnici, obrtnici, ali i građani prepoznali su prednosti institucije koja objedinjuje više inspekcija' rekao je Mikulić.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić gostovao je u četvrtak 11. rujna u RTL-u Danas. Tom prigodom istaknuo je kako su u prvoj polovici 2020. godine inspektori Državnog inspektorata obavili gotovo 100 tisuća inspekcijskih nadzora.
'Iza nas je dinamično razdoblje puno izazova na koje smo uspješno odgovorili' rekao je Mikulić.

Od ukupnog broja provedenih inspekcijskih nadzora kod gotovo 70 %  nadziranih subjekata nisu utvrđene povrede propisa iz nadležnosti inspekcija Državnog inspektorata. Gdje su nepravilnosti uočene, inspektori su, ako je to bilo zakonski moguće, nadziranom subjektu omogućili otklanjanje nepravilnosti i nedostatka u zadanom roku.

'Ovakav način rada Državnog inspektorata je dobro prihvaćen među gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima, ali i građanima koji su prepoznali prednosti institucije koja objedinjuje više inspekcija' naglasio je glavni državni inspektor.

Mikulić je istaknuo i kako su inspektori Državnog inspektorata dali i značajan doprinos u sprječavanju širenja zaraze i suzbijanja bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Neposredno prije javljanja za RTL Danas glavni državni inspektor s kamerama RTL-a posjetio je fitosanitarne inspektore na graničnom prijelazu Bajakovo. Upravo oni svakodnevno doprinose nesmetanom protoku bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta koji se uvoze i/ili izvoze u EU iz trećih zemalja, a koji podliježu inspekcijskom nadzoru i kontroli.

S obzirom na to da je krajem 2019. godine EU znatno pooštrila fitosanitarne uvjete, a kako bi se spriječilo eventualan unos i širenje štetnih organizama, posao fitosanitarnih inspektora postao je još zahtjevniji. Tako je primjerice od siječnja do kolovoza ove godine obavljeno je 2000 nadzora više nego u istom razdoblju prošle godine. 'Samo na Bajakovu ove godine je odrađeno 1850 nadzora' rekao je Mikulić i dodao kako fitosanitarni inspektori imaju izuzetno značajnu ulogu i prilikom izvoza.

'Ono što nas očekuje je sezona mandarina. Mi ćemo organizirati rad i poslovanje Državnog inspektorata kako bi naši proizvođači što brže i kvalitetnije na tržište plasirali svoje proizvode izuzetne kvalitete.'

Fitosanitarni inspektori osim na gradačkom prijelazu Bajakovo nadzore pošiljaka bilja obavljaju i na prijelazu Stara Gradiška, Nova Sela, Karasovići te u pomorskim lukama Rijeci i Ploče kao i u Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb. 

Na poveznici možete pogledati gostovanje glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića u RTL-u Danas

Na poveznici možete pogledati prilog o radu fitosanitarne inspekcije Državnog inspektorata

Stranica