Glavni državni inspektor obišao fitosanitarne inspektore u dolini Neretve

Slika /vijesti/Dolina_neretve/201020 mandarine 1.jpg

Državni inspektorat produžio radno je vrijeme kako bi i ove godine bio podrška poljoprivrednicima i uzgajivačima mandarina

Fitosanitarne inspektore na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče danas je obišao glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić.  Kako bi mandarine iz doline Neretve nesmetano stigle na tržišta EU i trećih zemalja, tijekom listopada i studenoga inspektori Državnog inspektorata rade i vikendom. Tako se Državni inspektorat i ove godine prilagodio poljoprivrednicima, proizvođačima mandarina.
 
'Veseli nas što smo logistička podrška našim poljoprivrednicima' rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić i dodao kako ovim potezom Državni inspektorat izravno daje svoj doprinos rastu domaćeg gospodarstva, odnosno povećanju izvoza.
 
Naime, tijekom sezone izvoza plodova mandarina fitosanitarni inspektori obavljaju fitosanitarni pregled pošiljaka i izdaju fitosanitarni certifikat. Ova 'svjedodžba o zdravstvenom stanju bilja' prati svaku izvoznu pošiljku do prispijeća u zemlju uvoznicu te je ujedno i potvrda da plodovi nisu zaraženi nijednim karantenskim štetnim organizmom.
 
'S obzirom na to da je riječ o velikom broju pošiljki i vrlo specifičnim i zahtjevnim nadzorima koji podrazumijevaju veliki broj dokumenata razradili smo sustav koji odgovara i poljoprivrednicima i distributerima i otkupljivačima, ali i nama u Državnom inspektorata' rekla je načelnica fitosanitarne inspekcija Željka Andrić Dorontić koja je istaknula kako svaka pošiljka koja podliježe fitosanitarnom pregledu mora biti najavljena 24 sata prije utovara.
 
Cilj ovih nadzora je spriječiti širenje karantenskih štetnih organizama kao što je sredozemna voćna muha, štetnik koji u Hrvatskoj, između ostaloga, napada plodove mandarine. Ličinke ove sitne mušica uzrokuju gnjiljenje i neupotrebljivost plodova.
 
'Prošle godine su naši inspektori pregledali gotovo 13 tisuća tona mandarina te je u devet pošiljaka utvrđena prisutnost sredozemne voćne muhe. Ove godine, do sada je pregledano 205 pošiljaka te nije utvrđena zaraza' istaknuo je Mikulić koji je na koncu izrazio zadovoljstvo inspektorima koji unatoč globalnoj pandemiji i izloženosti zarazi svaki dan na terenu, hrabro, obavljaju svoj posao.
 
Naime, nigdje u Europi nije moguće toliko rano proizvesti tehnološki zreo i kvalitetan plod mandarina kao u dolini Neretve, a upravo to je izvrsna prilika našim proizvođačima tj. poljoprivrednicima da plasiraju svoje proizvode na tržište trećih zemalja i EU. Mandarine iz doline Neretve se najviše izvoze u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju. 

Pisane vijesti