Inspektori DIRH-a na terenu

Slika /slike/AM naslovna Rijeka.jpg

'„Rad na crno“ je protuzakonit te ujedno i najskuplji oblik rada. Njime se izravno nanosi šteta i radniku i gospodarstvu' rekao je Mikulić.

Glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić u utorak 07. lipnja 2022. godine gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je najavio koordinirane inspekcijske nadzore Državnog inspektorata povodom predsezone i nadolazeće turističke sezone.
 
Kako je rekao ovim nadzorima, inspektori Državnog inspektorata tradicionalno izravno daju svoj doprinos uspješnoj realizaciji turističke sezone.
 
S obzirom na rezultate prošlogodišnje akcije, ove godine, kako je i najavljeno, tijekom nadzora poseban naglasak je na primjeni propisa iz područja rada i zapošljavanja te zaštite na radu.

'„Rad na crno“ je protuzakonit te ujedno i najskuplji oblik rada. Njime se izravno nanosi šteta i radniku i gospodarstvu' rekao je Mikulić i dodao kako je samo na području Kvarnera u jednom danu obavljeno stotinjak nadzora, a u gotovo 60 % njih nisu utvrđene nepravilnosti.
 
'Tamo gdje su utvrđene nepravilnosti, a gdje je zakonom to predviđeno primijenjeno je načelo oportuniteta odnosno nepravilnost je ispravljena tijekom inspekcijskog nadzora' rekao je i dodao: 'Kao što smo i predvidjeli najviše povreda propisa odnosilo se na područja zaštite na radu. Ovdje govorimo o zdravlju i zaštiti radnika  te zakonodavac nije predvidio mjeru oportuniteta te su inspektori poduzeli zakonom predviđene mjere' zaključio je Mikulić.
 
U koordiniranim inspekcijskim nadzorima u djelatnosti ugostiteljstva i turizma; u hotelima, restoranima, kampovima, marinama i drugim ugostiteljskim objektima te u pružanju usluga aktivnog i pustolovnog turizma i drugih usluga u ugostiteljstvu i turizmu koji će potrajati do 31. kolovoza 2022. godine sudjeluju turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu), vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.

Pisane vijesti