Nova informatička oprema doprinijet će većoj zaštiti prostora od devastacija

Slika /slike/201215 Mikulic Horvat  - preuzimanje opreme 1.jpg

Državni inspektorat preuzeo je danas od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 120 tableta (računala), 30 prijenosnih printera i osam dronova koje će koristiti građevinski inspektori prilikom inspekcijskih nadzora. 

Ova oprema vrijedna 1.264.487,50 kn nabavljena je u sklopu projekta "Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli", a koji je financiran iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

„Uvjeren sam da će ova informatička oprema povećati učinkovitost građevinske inspekcije, ubrzati procese, ali i smanjiti operativne troškove“ rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić koji nije propustio istaknuti važnost korištenja europskih sredstava u cilju zaštite prostora od devastacije, a time i povećanja životnog standarda naših građana.

Zadovoljstvo zbog realizacije ovoga projekta nije skrivao ni ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je rekao: Projektima poput ovoga nastavljamo s procesom digitalizacije sustava u smislu kreiranja softverskih rješenja i nabave potrebne opreme te ostale prateće infrastrukture“. Dodao je kako će ovaj projekt u konačnici uvelike unaprijediti sektor graditeljstva i prostornoga uređenja.

Nabava i preuzimanje opreme prvi je korak u procesu uspostavljanja 'eInspekcije'  kojom će se kreirati geoinformacijski sustav koji će periodički detektirati promjene u prostoru koristeći satelitske snimke.

Drugim riječima ovim modulom vršit će preliminarna detekcija potencijalno nelegalnih promjena u prostoru poput bespravne gradnje, devastacija obale, nelegalnog odlaganja otpada, neprimjereno izgrađenih građevina bez osnovne infrastrukture itd.

Konkretno, nakon što se pomoću satelitskih snimaka detektira sumnjiva gradnja ili potencijalna devastacija prostora, evidentirane promjena će se nadzirati inspekcijskim nadzorom, a inspektorima će na terenu biti omogućen uvid u sve potrebne baze podataka (katastar, prostorni plan i sl.).

Projekt „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“ sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.  Ukupna vrijednost projekta je 131 milijun kuna, od čega je 111 milijuna kuna odnosno 85 % osigurano iz Europskog fonda dok je 15 % sredstava osigurava iz pozicije Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Projekt se provodi do 1. siječnja 2022. godine.

Stranica