Pojačani nadzori sanitarne i turističke inspekcije u ugostiteljskim objektima

Slika /slike/DIRH - znacka.jpg

Slijedom uočenog trenda akcija turističke i sanitarne inspekcije Državnog inspektorata nastavit će se i u nadolazećem razdoblju.

Državni inspektorat, sanitarna i turistička inspekcija tijekom ovoga vikenda provode pojačane inspekcijske nadzore koji imaju za cilj kontrolu usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol osobama mlađim od 18 godina. Ujedno ovom koordiniranom akcijom nadzire se konzumiraju li se duhanski proizvodi u ugostiteljskim objektima u kojima se uslužuje hrana te na zatvorenim terasama ugostiteljskih objekata koje za to ne ispunjavaju uvjete.

Samo u jednoj večeri na području Grada Zagreba obavljeno je 19 inspekcijskih nadzora. U čak sedam (7) nadziranih ugostiteljskih objekata utvrđene su povrede propisa iz nadležnosti navedenih inspekcija, a slijedom čega su poduzete zakonom propisane mjere.

Naime, ugostitelj ne smije uslužiti gosta, odnosno dopustiti mu konzumiranje alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol ako procijeni da je gost mlađi od 18 godina, a gost dobrovoljno ne dokaže da je stariji davanjem na uvid neke od osobnih isprava.

Tijekom prošle godine turistički inspektori su u 84 slučajeva utvrdili povredu navedenih odredbi  Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a u prava dva mjeseca ove godine utvrđena su 44 takva prekršaja.

Za utvrđene povrede propisa turistički inspektori podnijeli su nadležnim prekršajnim sudovima 15 optužnih prijedloga, šest (6) prekršajnih naloga te su naplatili 107 kazni na mjestu izvršenja prekršaja.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata temeljem Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda pojačano nadzire posjeduju li ugostiteljski objekti rješenje za prostor za pušenje, zadovoljava li prostor sve propisane uvijete i je li u funkciji i sl.

Tijekom prošle godine sanitarni inspektori su u 37 slučajeva utvrdili povredu navedenih odredbi  Zakona, dok je u prva dva mjeseca ove godine obavljeno 112 nadzora te je utvrđeno osam prekršaja.

Ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da prostor za pušenje ili pušački prostor ne ispunjavaju uvjete propisane su novčana kazna u iznosu od 9.290,6 - 19.908,42 € za pravnu osobu (70.000 – 150.000 HRK), te 663,61 - 1.990,84 € (5.000 – 15.000 za HRK) za fizičku osobu i odgovornu osobu. Također je propisana kazna u iznosu od 132,72 € (1000 HRK) za fizičku osobu koja puši na nedozvoljenom mjestu.

Slijedom uočenog trenda, odnosno rasta broja prekršaja koji ukazuju na konzumaciju alkoholnih pića među maloljetnima te niz slučajeva u kojima je utvrđeno konzumiranje duhanskih i srodnih proizvoda u ugostiteljskim objektima u kojima sukladno propisima isto nije dopušteno, akcija turističke i sanitarne inspekcije Državnog inspektorata nastavit će se i u nadolazećem razdoblju.

Pisane vijesti