Inspekcije Državnog inspektorata i ove godine u akciji 'Ususret Uskrsu'

Slika /slike/IMG_20210325_102047.jpg

U nekim fazama inspekcijskog nadzora provodi se i uzorkovanje hrane životinjskog porijekla što je potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete.

Državni inspektorat i ove godine provodi pojačane inspekcijske nadzore kojima je posebna pažnja usmjerena na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju u ovom razdoblju godine – jaja, luk, rotkvice, suhomesnati proizvodi, šunke, janjetina, boje za jaja i sl.

U sada već tradicionalnoj akciji 'Ususret Uskrsu' koordiniranim djelovanjem više inspekcija detaljno se provjeravamo situaciju na tržištu.

Ove godine u akciji sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.

Do ovoga trenutka provedeno je 292 inspekcijskih nadzora, a nadzori će se obavljati i u nadolazećim danima.

U 68 nadzora kojima je kontrolirana sljedivost hrane životinjskog porijekla utvrđeno je šest (6) slučajeva gdje je u prometu zatečena hrana životinjskog porijekla iz neodobrenih objekata.

Slijedom navedenoga zabranjeno je stavljanje na tržište i neškodljivo zbrinjavanje takve hrane. Riječ je o ukupno 109,6 kg različitih suhomesnatih proizvoda i 731 komadu svježih jaja.

Veterinarska inspekcija obavila je 114 nadzora, a u jednom nadzoru utvrđena je nelegalna prodaja van odobrenog objekta. Slijedom navedenoga zaplijenjeno je 40 kg junećeg mesa bez potrebne dokumentacije i sljedivosti te je isto neškodljivo zbrinuto. Uz to veterinarska inspekcija u još 10 nadzora utvrdila je razne nesukladnosti (higijena prostora, nedostatak dokumentacije i sl.).

Cilj ove akcije je, prije svega, osigurati da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete. Upravo zato nadzore obavlja i poljoprivredna inspekcija koja je do ovoga trenutka obavila 93 nadzora. Do sada je utvrđena jedna nesukladnost u označavanju jaja - na vanjskoj strani kutije nije bilo oznake o načinu uzgoja.

U sklopu akcije 'Ususret Uskrsu' poljoprivredni inspektori nadziru i usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje tih proizvoda.

Nepravilnosti su utvrđene i u nadzorima u kojima su kontroliraju boje namijenjene za bojanje jaja. Naime u četiri slučaja utvrđeno je pogrešno označavanje specifičnih aditiva.

Dio inspekcijskih postupaka je u tijeku, a za sve utvrđene nesukladnosti poduzet će se zakonom propisane mjere.

Napominjemo kako inspekcije Državnoga inspektorata u nekim fazama inspekcijskog nadzora provode i uzorkovanje hrane životinjskog porijekla što je potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete.

Pisane vijesti