Radnim sastankom obilježene tri godine rada Državnog inspektorata

Slika /slike/znacka.jpg

'Svojim zalaganjem i radom visoko smo podignuli ljestvicu očekivanja kod svih dionika s kojima svakodnevno radimo' rekao je Mikulić

Povodom treće godišnjice osnutka Državnog inspektorata, u petak 01. travnja 2022. godine  u Središnjem uredu Državnog inspektorata u Zagrebu održan je kolegij na kojem su sudjelovali; glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić, njegovi pomoćnici te pročelnici područnih ureda.
 
Ovakvi kolegiji održavaju se svakoga tjedna putem video poziva no ovom prilikom u velikoj dvorani DIRH-a razgovaralo se uživo o rezultatima koji su postignuti u protekle tri godine, ali i o izazovima na koje je potrebno odgovoriti u nadolazećem razdoblju.
 
'Uvjeren sam da smo zajedničkim naporima u izuzetno kratkom razdoblju od tri godine izgradili stabilnu instituciju koja redovito i pravovremeno obavlja sve povjerene zadaće. Svojim zalaganjem i radom visoko smo podignuli ljestvicu očekivanja kod svih dionika s kojima svakodnevno radimo' rekao je glavni državni inspektor Mikulić. Uz to, dodao je kako uz dodatno zalaganje svakog pojedinca u sustavu, Državni inspektorat može biti  predvodnik u zaštiti općeg interesa u pogledu zaštite ljudi, životinja, bilja, prirodnih bogatstava i okoliša.'
 
Tom prigodom naglasio je kako u prilog navedenom govori i Godišnje izvješće o radu Državnog inspektorata za 2021. godinu koje je objavljeno na internetskoj stranici inspektorata.
 
Sve inspekcija DIRH-a, njih 17 (tržišna, sanitarna, veterinarska, poljoprivredna, lovna, šumarska, fitosanitarna, turistička, rudarska, inspekcija opreme po tlakom, energetska, inspekcija zaštite na radu i radnih odnosa, građevinska, zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravna) obavile su tijekom prošle godine 203.538 inspekcijskih nadzora. Od toga broja 102.631 nazora odnosi se na kontrola u prometu preko granice (granična sanitarna, veterinarska i fotosanitarna inspekcija). U odnosu na 2020. godinu to je 5.067 nazora više. 
 
U navedenim nadzorima utvrđeno je ukupno  28.528 povreda propisa/prekršaja, a inspektori su kada je to bilo moguće, u 6.079 slučajeva, primijenili zakonsku mogućnosti, načelo oportuniteta te su utvrđene nepravilnost otklonjena tijekom inspekcijskog nadzora.
 
Više detalja dostupno je na poveznici.
 
Kako će tijekom ove godine euro postati službena valuta u Republici Hrvatskoj, čemu prethodi proces prilagodbe u kojem će Državni inspektorat imati važnu ulogu, Mikulić je istaknuo kako će Državni inspektorat spremno odgovoriti na povjerenu zadaću, a nadzori će se obavljati osim po redovnom planu rada i temeljem predstavki potrošača i udruga.
 

Pisane vijesti