Rezultati nadzora posebnih oblika prodaje

Slika /slike/povratak u školu.jpg

U odnosu na prošlu godinu kada je tržišna inspekcija Državnog inspektorata provela istoimenu akciju zabilježen je porast broja utvrđenih prekršaja

Kako bi zaštitili potrošače i njihova prava te spriječili nepoštenu praksu trgovaca prema potrošačima, tržišna inspekcija Državnog inspektorata provela je i ove godine ciljane inspekcijske nadzore oglašavanja posebnih oblika prodaje: 'Back to school', 'Akcije za novi početak školske godine' i sl.

U sklopu akcije tržišni inspektori nadzirali su provedbu odredbi Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuju posebni oblici prodaje te vezano uz to nepoštenu poslovnu  praksu trgovaca u odnosu prema potrošačima.
Provedeno je ukupno 151 inspekcijski  nadzor prilikom čega je poseban naglasak stavljen na kategorije dječje odjeće, dječje obuće i školskih artikala (torbe i ruksaci, gadgeti kao što su računala, pametni sat, školski pribor i sl.) te je utvrđeno ukupno 30 prekršaja. Utvrđeni prekršaji odnosili su se na: neisticanje cijene proizvoda tijekom posebnog oblika prodaje, neisticanje uvjeta prodaje, nepravilno isticanje cijena proizvoda (uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji) i neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora.

Od 30 utvrđenih prekršaja njih šest (6) odnosilo se na nepoštenu poslovnu praksu. Primjerice trgovci  su oglašavali  poseban oblik prodaje navodeći pogodnosti u pogledu cijena proizvoda no proizvodi su se prodavali po redovnoj, a ne po sniženoj cijeni. Isto tako inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da trgovac prodaje određene proizvode koji su označeni oznakom „gratis“, a za koje se na osnovi cijene proizvoda nije utvrdilo da se stvarno radi o „gratis“ proizvodu.
U odnosu na prošlu godinu kada je tržišna inspekcija Državnog inspektorata provela istoimenu akciju zabilježen je porast broja utvrđenih prekršaja. Naime, ove godine je utvrđeno 19,86 %. prekršaja dok je prošle godine zabilježeno 15,1 %  prekršaja.
To je jasan pokazatelj da su ovakve akcije nužne i da je potrebno uložiti dodatne napore u informiranje potrošača o njihovim pravima. Slijedom navedenoga Državni inspektorat će i dalje, kontinuirano i detaljno nadzirati posebne oblike prodaje te će slijedom utvrđenih prekršaja protiv počinitelja poduzimati zakonom propisane upravne i prekršajne mjere.

Člankom 18. Zakona o zaštiti potrošača je propisano da se posebnim oblicima prodaje smatra prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji. Pri provedbi  posebnih oblika prodaje mogu se koristiti različiti nazivi no pri tome trgovac mora također ispuniti obveze propisane navedenim Zakonom.  Naime,  trgovac  je prilikom obavljanja posebnog oblika prodaje dužan istaknuti cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje osim u slučaju kada posebni oblik prodaje traje najdulje tri dana, te u slučaju prodaje na daljinu i sklapanja ugovora izvan poslovnih prostorija. Također, prilikom provođenja posebnih oblika prodaje trgovac je dužan voditi računa da ne povrijedi odredbe Zakona kojima se uređuje nepoštena poslovna praksa određena člancima 32. - 38. Zakona.

Stranica