Sastanak nadležnih tijela Republike Hrvatske i Republike Slovenije vezano uz provođenje inspekcijskih nadzora prekograničnog prometa otpadom

Slika /vijesti/Sastanak nadležnih tijela Hrvatske i slovenije/Sastanak_nadleznih_tijela1.jpg

Sastanak nadležnih tijela Republike Hrvatske i Republike Slovenije vezano uz provođenje inspekcijskih nadzora prekograničnog prometa otpadom kako je regulirano Uredbom (EZ-a) br.1013/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o pošiljkama otpada

U organizaciji inspekcije zaštite okoliša Državnog inspektorata dana 6. veljače 2020. organiziran je zajednički sastanak nadležnih tijela Republike Hrvatske i Republike Slovenije u cilju unapređenja inspekcijskih nadzora prekograničnog prometa otpadom koji je reguliran Uredbom (EZ-a) br. 1013/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o pošiljkama otpada.
Sastanku su prisustvovali predstavnici nadležnih tijela Republike Hrvatske odnosno predstavnici inspekcije zaštite okoliša Državnog inspektorata, Carinske uprave Ministarstva financija te Uprave kriminalističke policije i Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova te predstavnici nadležnih tijela Republike Slovenije odnosno predstavnici Inspektorata za okoliš i prostorno planiranje, Generalne policijske uprave te Uprave za carinu i Uprave za nadzor Financijske uprave Republike Slovenije.
Na sastanku su prezentirani primjeri dobre prakse jedne i druge zemlje u sprečavanju i procesuiranju nezakonitih pošiljki otpada te su dogovoreni zajednički budući koraci u borbi protiv ilegalnih pokušaja prekograničnog prometa otpadom. Osobito je prepoznata potreba za provedbom intenzivnije suradnje nadležnih tijela Republike Hrvatske i Republike Slovenije u vidu obavljanja zajedničkih inspekcijskih nadzora prekograničnog prometa otpadom na granici država, ali i na važnijim prometnim pravcima (rutama) kojima se otpad prevozi. Nadalje,  usmjeriti će se dodatni napori za pravodobnom izmjenom svih potrebnih informacija na dnevnoj bazi, a osobito je prepoznata potreba za podizanjem razine znanja svih sudionika uključenih u provedbu i kontrolu prekograničnog prometa otpadom.
Inicijativa za održavanjem ovog sastanka prepoznata je i od strane nacionalnih koordinatora Hrvatske i Slovenije u okviru IMPEL mreže - europske neprofitne organizacije koja je osnovana u svrhu povezivanja tijela državne uprave, osobito inspekcija u području zaštite okoliša u zemljama članicama EU.

Pisane vijesti