Tržišni inspektori nadziru ljetno sezonsko sniženje

Slika /vijesti/Tržišni inspektori nadziru ljetno sezonsko sniženje 03082021/sniženje.jpg

Samo tijekom srpnja 2021. godine provedeno je 185 inspekcijskih nadzora 

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata provodi inspekcijske nadzore ljetnog sezonskog sniženja i drugih posebnih oblika prodaje, a sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača.

Samo tijekom srpnja 2021. godine provedeno je 185 inspekcijskih nadzora te je utvrđeno ukupno 25 prekršaja koji su se odnosili na neisticanje cijena proizvoda tijekom posebnog oblika prodaje, nepropisno isticanje cijena proizvoda (uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji), neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora kao i sporadično nepoštena poslovna praksa. Nepoštena poslovna praksa se odnosila na zavaravanje potrošača u odnosu na isticanje određene pogodnosti u odnosu na cijenu proizvoda.

Naime, čl. 18. Zakona o zaštiti potrošača propisano je da se posebnim oblicima prodaje smatra prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a koja, među ostalim, obuhvaća i sezonsko sniženje. Stavkom 4. istog članka Zakona je propisano da prilikom obavljanja posebnog oblika prodaje unutar poslovnih prostorija iz ove glave Zakona trgovac je dužan istaknuti cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje. Također, prilikom provođenja posebnih oblika prodaje trgovac je dužan voditi računa da ne povrijedi odredbe Zakona kojima se uređuje nepoštena poslovna praksa određena člancima 32. - 38. Zakona.

S obzirom na to da je ljetno sezonsko sniženje započelo 1. srpnja i može trajati najdulje 60 dana tržišni inspektori nastavljaju s nadzorima i tijekom kolovozu.

Stranica