U cilju zaštite sigurnosti potrošača tržišna inspekcija kontrolira označavanje plutajućih proizvoda

Slika /slike/200727 plutajuci proizvodi 1.jpg

Posljednjih nekoliko godina na području cijele Republike Hrvatske pojavilo se niz plutajućih proizvoda za slobodno vrijeme

U cilju zaštite sigurnosti potrošača, tržišni inspektori Državnog inspektorata tijekom srpnja i kolovoza kontinuirano kontroliraju označavanja odnosno sukladnost plutajućih proizvoda za slobodno vrijeme za uporabu na vodi i u vodi. 
 
Nadzorima, koji su dio godišnjega programa rada, kontroliraju se zračni jastuci, plutajuće  fotelje, plutajući otoci i drugi proizvodi koji pripadaju A kategoriji plutajućih proizvoda, a koji moraju biti u skladu s općim sigurnosnim zahtjevima sukladno Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda odnosno Direktivi 2001/95/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o općoj sigurnosti proizvoda.
 
Nadalje, informacije za potrošače na pakiranju (ambalaži) na proizvodu i u uputama za uporabu moraju biti u skladu sa zahtjevima normi  iz serije HRN EN ISO 25649 (dijelovi od 1. do 3.). Također moraju uključivati sve potrebne informacije posebno one koje se odnose na izgled proizvoda, dimenzije, dobne granice, težinu korisnika i dr., a koje su prikazane informacijskim simbolima, sigurnosnim znakovima i tekstualno.
 
Detaljni „Elementi kontrole u nadzoru“ za ovu kategoriju proizvoda dostupni su na poveznici.

Stranica