U deset dana turistički i sanitarni inspektori obavili 142 nadzora. Veće nepravilnosti nisu zabilježene

Slika /slike/Zvono.jpg

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić poručio: “Zadovoljni smo što je broj povreda propisa značajno manji nego prošle godine.“

Ukupno 142 koordinirana inspekcijska nadzora u posljednjih 10 dana obavili su sanitarni i turistički inspektori državnog inspektorata, a u akciji kojom se nadzire poslovanje hotela, kampova te luka nautičkog turizma „marina“, kao i ugostiteljskih objekata i pružatelja usluga u turizmu koji posluju u sklopu navedenih objekata.
 
Nakon što je glavni državni inspektor Andrija Mikulić sredinom srpnja najavio početak akcije inspektori su diljem Hrvatske provjeravali spremnost navedenih objekata za vrhunac turističke sezone.
 
“S ponosom možemo reći kako je Hrvatska u ovom trenutku lider ne samo europskog nego i svjetskog turizma. Naši ugostitelji, a to nam pokazuju i rezultati dosadašnjih nadzora, pripravno dočekuju domaće i strane turiste“ rekao je Mikulić.
 
Od ukupnog broja nadziranih objekata, najviše nadzora obavljeno je u hotelima njih 81 dok je u kampovima obavljen 41 inspekcijski nadzor.
 
Po prvi puta nadzirani subjekti su na strancima Državnoga inspektorata mogu pronaći i dokument „Elementi kontrole u nadzoru“ u kojem je navedeno što inspektori nadziru. Stoga ne ćudi da kod većine nadziranih subjekata nisu zabilježene povrede propisa.
 
U 142 koordinirana nadzora zabilježena je 44 povreda propisa, a inspektori su se u čak 36 slučaja vodili načelom oportuniteta te su naredili ispravak nepravilnosti koje su uglavnom otklonjene u trenutku nadzora. Najčešće povrede odnosile su se na manje neusklađenosti sa minimalnim uvjetima te manje nedostatke u nepridržavanju sanitarno tehničkih i higijenskih uvjeta u navedenim objektima.
 
“Moramo biti zadovoljni što je broj povreda propisa značajno manji nego prošle godine. To je jasan pokazatelj da je novi način rada Državnog inspektorat dobro prihvaćen na terenu“ rekao je Mikulić i dodao kako cilj nije kažnjavati nego potaknuti da se posluje u skladu sa zakonskim propisima.
 
Koordinirani inspekcijski nadzori turističkih i sanitarnih inspektora se nastavljaju i tijekom kolovoza.
 
Turistički inspektori u njima prvenstveno nadziru legalitet i ispunjavanje zakonskih obveza propisanih uvjetima za vrstu i kategoriju objekta dok sanitarni inspektori nadziru ispunjavanje zakonskih obveza iz područja sigurnosti hrane, vode, zaštite pučanstva od zaraznih bolesti i pridržavanje protuepidemioloških mjera i mjera socijalnog distanciranja u skladu s preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a kako bi se izbjegao rizik od zaraze od bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Stranica