U tijeku koordinirani inspekcijski nadzori sanitarnih i turističkih inspektora

  • Slika /vijesti/U_tijeku_koordinirani_inspekcijski_nadzori_sanitarnih_i_turističkih_inspektora/200716 koordinirani 1.jpg
  • Slika
  • Slika

„Vjerujem kako smo ovim partnerskim pristupom doprinijeli održavanju kontinuiteta u pružanju sigurne i kvalitetne usluge svim građanima i turistima“ rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić


„Higijenski standardi su izuzetno visoki“ upravo to zaključili su sanitarni i turistički inspektori Državnog inspektorata koji su danas iz Zadra i Biograda na Moru krenuli s koordiniranim inspekcijskim nadzorima kojima se želi utvrditi spremnost za vrhunac turističke sezone.

Sljedećih nekoliko mjeseci inspektori će nadzirati poslovanje ugostiteljskih objekata hotela, kampova te luka nautičkog turizma „marina“, kao i ugostiteljskih objekata i pružatelja usluga u turizmu koji posluju u sklopu navedenih objekata.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić podsjetio je kako je u lipnju ove godine Državni inspektorat po prvi puta objavio dokument „Elementi kontrole u nadzoru “ u kojem je konkretno navedeno što se nadzire. „Vjerujem kako smo ovim partnerskim pristupom doprinijeli održavanju kontinuiteta u pružanju sigurne i kvalitetne usluge svim građanima i turistima“ rekao je Mikulić i dodao kako do sada nisu uočene veće nepravilnosti što je jasan pokazatelj da su korisnici prepoznati  i podržavaju novi način rada Državnog inspektorata.

Na području Republike Hrvatske posluje oko 764 hotela, 204 kampa i 61 luka nautičkog turizma. Najviše tih hotela, kampova i marina smješteno je u Dalmaciji, Primorju i Istri, a nadzorom u kojem aktivno sudjeluje više od stotinu inspektora će biti obuhvaćeni oni koji su otvoreni za turiste.

„Sanitarni inspektori detaljno kontroliraju provedbu odluka Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo“ rekla je načelnica sektora sanitarne inspekcije za zdravstvenu ekologiju Katica Boban i dodala kako je „poseban naglasak tijekom ovih koordiniranih nadzora stavljen na kontrolu zdravstvene ispravnosti bazenskih voda te sanitarno - tehničkih i higijenskih uvjeta bazenskih kupališta i tuševa kao i koncentracija rezidualnog klora u vodi za ljudsku potrošnju“. 

Istovremeno, turistički inspektori  nadziru legalitet i ispunjavanje zakonskih obveza propisanih uvjetima za vrstu i kategoriju objekta što podrazumijeva, kako je rekla Iva Dunatov, voditeljica ispostave Zadar Državnog inspektorata, isticanje vrste i kategorije ugostiteljskog objekata, posebnog standarda i oznake kvalitete, radnog vremena, kućnog reda, cijena, normativna i sl.

„Prevencija, edukacija i partnerski odnos to je ono što nam je cilj, a zakonska legislativa je propisala gdje je to primjenjivo“ zaključio je Mikulić. 

Prvi, preliminarni rezultati ovih koordiniranih nadzora očekuju se kroz nekoliko dana.

Stranica