Više od 40 inspektora istovremeno nadziralo poslovanje na Pagu

Slika /slike/Novalja nadzori.jpeg

Poseban naglasak, prilikom nadzora, stavljen je na poslovanje ugostiteljskih objekata.

U sklopu koordiniranih inspekcijskih nadzora turističke sezone, više od 40 inspektora Državnog inspektorata 'češljalo' je u četvrtak 21. srpnja 2022, godine poslovanje na Otoku Pagu.

U samo jednom danu na području Grada Paga i Novalje te okolnih općina obavljeno je 127 inspekcijskih nadzora u kojima su koordinirano postupali turistički, tržišni, sanitarni, veterinarski, poljoprivredni i fitosanitarni inspektori te inspektori rada i zaštite na radu, zaštita okoliša te vodopravni i inspektori oprema pod tlakom.

Poseban naglasak, prilikom nadzora, stavljen je na poslovanje ugostiteljskih objekata.

Od ukupnog broja utvrđenih nepravilnosti inspektori su, gdje je zakonodavac to omogućio, u 62 slučaja primijenili načelo oportuniteta, odnosno nepravilnost je otklonjena tijekom inspekcijskog nadzora, a u preostalim slučajevima poduzete su prekršajne i upravne mjere.

Turistički inspektori utvrdili su niz slučajeva neposjedovanja police osiguranja za gosta, oglašavanje suprotno odobrenoj vrsti i kategoriji ugostiteljskih objekata te neisticanje oznake zabrane točenja alkohola mlađima od 18 godina. Sanitarna inspekcija je utvrdila nekoliko slučajeva nehigijenskih uvjeta u pripremi hrane.

U pogledu radnih odnosa utvrđeno je neprijavljivanje radnika na obvezno mirovinsko osiguranje te nezakoniti rad državljana trećih zemalja. Iz djelokruga inspekcije rada u području zaštite na radu zbog utvrđenih nepravilnosti izrečena je mjere zabrane uporabe strojarnice bazenske tehnike, kotlovnice i dijelova kuhinje. Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je nepropisno zbrinjavanje otpada.

Podsjećamo kako su inspekcije Državnog inspektorata na terenu kontinuirano, a u sklopu nadzora turističke predsezone i sezone, odnosno od 31. svibnja do 15. srpnja 2022. godine obavljeno je ukupno 1.276 nadzora.
U 702 (55 %) inspekcijska nadzora nisu utvrđene povrede propisa, a u 576 (45 %) utvrđeno je ukupno 888 raznih povreda. Od ukupnog broja povreda za 346 (39 %) primijenjeno je načelo oportuniteta.

Kako je u posljednjih nekoliko godina povećana ponuda, a time i interes za aktivan i pustolovni turizam koji zbog svojih specifičnosti predstavljaju rizik od ozljeda i njihovih posljedica za korisnike, turistička i inspekcija rada u području zaštite na radu, u nadolazećem razdoblju posebnu pažnju će usmjeriti na pružanje takvih uslugu; veslanja na dasci, bungee jumpinga te ski lifta na vodi. Ovim nadzorima bit će obuhvaćeni i organizatori i pružatelji usluge – vodiči.  

Pisane vijesti