Tržišna inspekcija nadzire provedbu sezonskog sniženja

Slika /slike/HINA_slika3.jpg

Naime, ovogodišnje ljetno sezonsko sniženje je prvo sezonsko sniženje na koje se primjenjuje novi Zakon o zaštiti potrošača

Zbog kontinuiranog praćenja provedbe sezonskog sniženja tržišna inspekcija Državnog inspektorata će tijekom srpnja i kolovoza provoditi ciljane inspekcijske nadzore posebnih oblika prodaje sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača, te u vezi s tim, nepoštenu poslovnu praksu trgovaca u odnosu prema potrošačima.

Naime, ovogodišnje ljetno sezonsko sniženje je prvo sezonsko sniženje na koje se primjenjuje novi Zakon o zaštiti potrošača koji je stupio na snagu krajem svibnja ove godine. Novim zakonom na drugačiji način uređena su pravila za provođenje posebnih oblika prodaje, uključujući  i sezonskog sniženja. Ta pravila uređuje novi način isticanja cijena pri provođenju sezonskog sniženja.

Sukladno odredbama članka 19. novog Zakona o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a koja prodaja obuhvaća među ostalim sezonsko sniženje.

Prilikom provođenja posebnih oblika prodaje robe trgovac je dužan tijekom trajanja posebnog oblika prodaje robe istaknuti  sniženu cijenu koju primjenjuju tijekom trajanja posebnog oblika prodaje i najnižu cijenu koju je primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje. Ista obveza isticanja cijena odnosi se i na popust koji trgovac odobrava za proizvode. 

Sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja, ljetno sezonsko sniženje počinje 1. srpnja i traje najdulje 60 dana.

Ističemo kako se sukladno čl. 7. st. 2. Zakona o zaštiti potrošača na proizvodu ili na prodajnom mjestu, osim snižene cijene i najniže cijene u zadnjih 30 dana prije sezonskog sniženja, ne smiju istaknuti druge cijene. 

Ako se tijekom nadzora utvrdi da za proizvode koji su na sniženju ili drugom posebnom obliku prodaje, trgovac zavarava potrošače u pogledu cijene proizvoda ili načina na koji je ona izračunata, tada se radi o nepoštenoj poslovnoj praksi odnosno zavaravajućoj poslovnoj praksi trgovca sukladno Zakonu o zaštiti potrošača.

Pisane vijesti