Završeni ciljani inspekcijski nadzori posebnih oblika prodaje

Slika /slike/back to school.jpg

Ukupno je provedeno 106 nadzora nad trgovinama školskim artiklima te dječjom odjećom i obućom te je utvrđeno 14 prekršaja.

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata krajem kolovoza i početkom rujna provodila je ciljane inspekcijske nadzore posebnih oblika prodaje koji su se odnosili na početak nove školske godine. Nadzorima su bile obuhvaćene trgovine školskim artiklima te dječjom odjećom i obućom.
 
Ovim inspekcijskim nadzorima kontrolirano je pridržavanje odredbi Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuju posebni oblici prodaje te s time u vezi nepoštena poslovna  praksa trgovaca u odnosu prema potrošačima.
 
Provedeno je 106 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno ukupno 14 prekršaja (13.2%)  koji  su se odnosili na  nepropisno isticanje cijena proizvoda, neisticanje uvjeta prodaje i nepridržavanje uvjeta prodaje, a  utvrđeno je i nekoliko slučajeva nepoštene poslovne prakse.
 
Nepoštena poslovna praksa se odnosila na zavaravanje potrošača u odnosu na istaknute cijene proizvoda u redovnoj prodaji pa time i u odnosu na sniženu cijenu. Primjerice trgovac je povećao redovnu cijenu proizvoda prije početka posebnog oblika prodaje. Nadalje kod jednog nadziranog trgovca je utvrđeno kako je oglašavana prodaje proizvoda po sniženim cijenama, za što je utvrđeno da je bila redovna cijena.
 
Neki od utvrđenih prekršaja otklonjeni su tijekom inspekcijskog nadzora pa za te prekršaje tržišni inspektori, sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu, nisu podnosili optužni prijedlog niti su izdavali prekršajni nalog. Za sve ostale utvrđene prekršaje protiv počinitelja bit će poduzete zakonom propisane upravne i prekršajne mjere.
 
Sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača posebnim oblikom prodaje smatra se prodaja proizvoda po cijeni nižoj od cijena u redovnoj prodaji. Proizvod koji se prodaje u okviru posebnog oblika prodaje mora biti jasno, vidljivo i čitljivo označen redovnom cijenom te novom sniženom cijenom. 

Stranica