Državni inspektorat produžio radno vrijeme kako bi i ove godine bio podrška poljoprivrednicima iz doline Neretve

Slika /vijesti/Inspekcijski nadzor mandarinke/201001 mandarine.jpg

Fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u Ispostavama Metković, Ploče i Imotski, tijekom listopada i studenoga radit će i vikendom.


 
Kako bi mandarine iz doline Neretve bez zadrške stigle na tržišta trećih zemalja Državni inspektorat, odnosno fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u Ispostavama Metković, Ploče i Imotski, tijekom listopada i studenoga radit će i vikendom od 07:00 do 15:00 sati.
 
Tako se Državni inspektorat i ove godine prilagodio poljoprivrednicima, proizvođačima mandarina kako bi pravovremeno plasirali svoje proizvode na tržište EU-a i trećih zemalja.  
 
'Veseli nas što smo logistička podrška našim poljoprivrednicima' rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić i dodao kako ovim potezom Državni inspektorat izravno daje svoj doprinos rastu domaćeg gospodarstva, odnosno povećanju izvoza.
 
Naime, tijekom sezone izvoza plodova mandarina fitosanitarni inspektori obavljaju fitosanitarni pregled pošiljaka i izdaju fitosanitarni certifikat. Ova 'svjedodžba o zdravstvenom stanju bilja' prati svaku izvoznu pošiljku do prispijeća u zemlju uvoznicu. Fitosanitarnim pregledom svake pošiljke jamči se da plodovi nisu zaraženi nijednim karantenskim štetnim organizmom. Kako bi plodovi mandarine bili u skladu s tržišnim standardima voća i EU standardima za mandarine, nadzore će obaviti i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.
 
Cilj fitosanitarnih nadzora je spriječiti širenje karantenskih štetnih organizama kao što je sredozemna voćna muha (Ceratitis capitata), štetnik koji u Hrvatskoj, između ostaloga, napada plodove mandarine. Ličinke ove sitne mušica uzrokuju gnjiljenje i neupotrebljivost plodova.
 
Broj pregledanih pošiljaka mandarina u pojedinoj sezoni ovisi ponajviše o urodu. Tako je tijekom listopada i studenoga prošle godine pregledano 12.531,00 tona mandarina namijenjenih za izvoz u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.
 
Ako uoči zaraženu pošiljku inspektor za nju ne izdaje fitosanitarni certifikat. Prošle godine u devet pošiljaka utvrđena je prisutnost sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata). Prisutnost ovoga štetnika varira od 1 do 7 %, ovisno o godini i proizvođaču.
 
Tamo gdje se utvrdi prisutnost štetnika provode se zakonom propisane higijenske mjere.

Odluka o privremenom radnom vremenu fitosanitarna inspekcija
Odluka o privremenom radnom vremenu poljoprivredna inspekcija
 

Stranica