Državni inspektorat tijekom prosinca provodi pojačani monitoring i službene kontrole dječjih igračaka

Slika /slike/igračke.jpg

Cilj ovih nadzora je doprinijeti da građani na tržištu mogu kupiti isključivo sigurne i zdravstveno ispravne igračke.

Državni inspektorat tijekom prosinca provodi pojačani monitoring i službene kontrole dječjih igračaka radi praćenja njihove zdravstvene ispravnosti odnosno sukladnosti s propisima. Igračke svih kategorija i materijala (plastične, plišane, drvene i sl.) nadziru se na granici prilikom uvoza, u proizvodnji te na unutarnjem tržištu.
 
Naime, sukladno ovlastima iz članka 14. Zakona o predmetima opće uporabe sanitarna inspekcija Državnog inspektorata provodi službene kontrole dječjih igračaka prvenstveno kroz laboratorijska ispitivanja i fizički pregled (uzorkovanje). Također, sanitarni inspektori obavljaju i pregled deklaracija, organoleptiku (izgled, miris, rubovi), fizička i mehanička svojstva igračke i sl.
 
Cilj ovih nadzora je doprinijeti tome da građani na tržištu mogu kupiti isključivo sigurne i zdravstveno ispravne igračke.
 
Napominjemo kako sanitarna inspekcija istovjetne nadzore obavlja tijekom cijele godine sukladno godišnjem planu rada, na temelju predstavki građana kojima se ukazuje na nesukladnost, ali i reaktivno kroz provjere prisutnosti na tržištu nesukladnih proizvoda notificiranih kroz RAPEX sustav.
 
Tako je u razdoblju od 01. siječnja do 01. prosinca 2021. godine kroz službene kontrole uzeto ukupno 399 uzoraka predmeta opće uporabe za analizu, od čega 255 uzoraka na granici i 144 uzoraka na unutarnjem tržištu.
 
Do sada je utvrđeno 12 nesukladnih igračaka i to sedam (7) plišanih igračaka koje nisu zadovoljile fizikalno-kemijskih svojstava, tri (3) ljigavca koja su bila nesukladna na parametar bor, jedne puzzle nesukladne na organoleptička svojstva i jedna drvena praćka koja je stavljena na tržište bez potrebne dokumentacije.
 
Za sve nesukladne uzorke donose se mjere zabrane stavljanja na tržište i povlačenja proizvoda ili im je na granici donosi mjera zabrane uvoza, a nesukladni proizvodi su prijavljeni kroz RAPEX sustav. Kroz RAPEX sustav u 2021. godini Republika Hrvatska je prijavila 9 igračaka.
 
Ispitivanja nad igračkama provode se prema zahtjevima Pravilnika o sigurnosti igračaka i usklađenim hrvatskim normama kojima su prihvaćene europske norme (HRN EN 71).
 

Stranica