Pojačani nadzori uskrsnih namirnica i proizvoda

Slika /slike/210325 OS 1.jpg

Državni inspektorat tradicionalno, u tjednima prije Uskrsa provodi pojačane nadzore kojima kao institucija doprinosi da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete

Državni inspektorat tradicionalno, u tjednima prije Uskrsa provodi pojačane nadzore klaonica, postrojenja za preradu mesa, mesnica, farmi kokoši nesilica, objekata za prikupljanje i isporuku jaja, trgovačkih lanaca i sl.

U sklopu akcije ''Ususret Uskrsu', a u kojoj sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata posebna pažnja usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju u ovom razdoblju godine – jaja, luk, rotkvice, suhomesnati proizvodi, šunke, janjetina, boje za jaja i sl.

'Koordiniranim djelovanjem više inspekcija detaljno provjeravamo situaciju na tržištu te kao institucija doprinosimo da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete' rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić koji je naglasio kako se ovakvi nadzori obavljaju na području cijele Republike Hrvatske.

U sklopu nadzora koji je danas održan na području Osječko-baranjske županije viši veterinarski inspektor dr. sc. Zdravko Lukac detaljno je pregledao dokumentaciju u jednoj mesnoj industriji. 'Subjekti u poslovanju s hranom u svim fazama proizvodnje prerade i distribucije moraju osigurati da hrana udovoljava propisima te da svi proizvodi zadovoljavaju mikrobiološke kriterije' rekao je. Uz to, dodao je da u nekim fazama inspekcijskog nadzora veterinarska inspekcija provodi uzorkovanje hrane životinjskog porijekla što je potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete.

U sklopu akcije 'Ususret Uskrsu' poljoprivredni inspektori nadziru usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje proizvoda. 'Voće i povrće, u ovom slučaju, rotkvice i mladi luk, moraju biti točno deklarirani te moraju biti potpuno svježi i ne smiju imati znakove oštećenja i prisutne štetnike' rekla je viša poljoprivredna inspektorica Anica Lešković. Dodala je kako kod kupovine jaja građani trebaju obratiti pozornost na rokove trajanja.

U ovoj koordiniranoj akciji sudjeluje i sanitarna inspekcija koja nadzire porijeklo, slijedivost, uvijete čuvanja i označavanja hrane. Poseban naglasak je stavljen na označavanje boja za jaja što uključuje provjeru pravilnog korištenja aditiva.
Ovakav već uobičajeni pristup istovremenog sudjelovanja više inspekcija u inspekcijskim nadzorima, primjer je koordiniranog djelovanja Državnog inspektorata

'Tako smo efikasniji,  djelotvorniji i operativniji te smo u samo dvije godine izgradili ozbiljnu instituciju kojoj građani vjeruju, a ovakvim akcijama, svakodnevnim djelovanjem i cjelokupnim radom vjerujem kako ćemo tu poziciju i dodatno učvrstiti' zaključio je glavni državni inspektor Mikulić.

Akcija 'Ususret Uskrsu' nastavlja se i tijekom sljedećeg tjedna.

Stranica