Poljoprivredna inspekcija pojačano nadzire usklađenost voća i povrća s propisanim tržišnim standardima

Slika /vijesti/Poljoprivredna inspekcija pojačano nadzire usklađenost voća i povrća s propisanim tržišnim standardima/210322 jabuke.jpg

Nadzorima tijekom ožujka utvrđeno je da 25 partija (lotova) jabuka i krumpira ne udovoljava propisanim tržišnim standardima

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata tijekom ožujka 2021. godine pojačano je nadzirala usklađenost voća i povrća na policama trgovačkih lanaca, trgovačkih obrta i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s propisanim tržišnim standardima.
 
Naime, u prvih nekoliko dana ožujka Inspektorat je zaprimio niz predstavki (prijava) udruga i građana koje su ukazivale na možebitno kršenje propisa. Konkretno, predstavke su ukazivale na deklariranje uvezenih jabuka kao hrvatskog proizvoda.
Slijedom navedenoga poljoprivredna inspekcija provela je 85 inspekcijskih nadzora na isto toliko prodajnih mjesta, kod 33 različita trgovaca voćem i povrćem, a ukupno je pregledano 381 partija (lot) voća i povrća.

Nadzorima je utvrđeno da 25 partija (lotova) jabuka i krumpira ne udovoljava propisanim tržišnim standardima. Od toga se kod 23 partije radilo o nenavođenju zemlje podrijetla na računima i pratećoj dokumentaciji, a preostale dvije nesukladnosti odnosile su se na nepropisano označavanje (nije bila navedena oznaka lota za jabuke) i neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete (proizvodi koji se prodaju moraju biti neoštećeni i zdravi).

Slijedom navedenoga doneseno je pet (5) usmenih rješenja o privremenoj mjeri zabrane raspolaganja proizvodom dok su u ostalim slučajevima gdje nije bila navedena zemlja podrijetla i klasa proizvoda, trgovci proizvode sami povukli s tržišta. Zbog utvrđenih nesukladnosti poljoprivredni inspektori pokrenuli su prekršajne postupke.  

"Propisi se moraju poštovati, a ugrožavanje našeg poljoprivrednika ne smijemo i nećemo dopustiti' rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić koji je naglasio kako je ovaj slučaj ogledni primjer dobre suradnje građana i institucija. 'Svakodnevno svjedočimo sve većoj interakciji građana i Državnog inspektorata. Zato pozivam na nastavak ove suradnje' zaključio je Mikulić.

Svaku sumnju na možebitno kršenje propisa iz djelokruga rada Državnog inspektorata građani mogu prijaviti ispunjavanjem elektroničkog obrasca „Podnošenje prijava“, slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb ili osobno u Pisarnici Državnog inspektorata.

Stranica