Predstavnici DIRH-a na Forumu poslovanja nekretninama

Slika /slike/Vedrana Filipović Grčić.jpg

Tržišna inspekcija DIRH-a provodi složene izvidne radnje i dokazne postupke te posljedično poduzima propisane upravne i prekršajne mjere temeljem Zakona o posredovanju u prometu nekretninama

Pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović-Grčić u srijedu 24. studenoga 2021. godine sudjelovala je ispred Državnog inspektorata na 33. Forumu poslovanja nekretninama kojega tradicionalno organizira Hrvatska gospodarska komora.

Naime, tržišna inspekcija Državnoga inspektorata provodi složen
e izvidne radnje i dokazne postupke te posljedično poduzima propisane upravne i prekršajne mjere temeljem Zakona o posredovanju u prometu nekretninama.

U svome predavanju Filipović-Grčić je naglasila kako u odnosu na prethodne godine nije zamijećen porast broja prijava građana. ‘Tijekom 2021. godine proveli smo 42 nadzora temeljem Zakona o posredovanju u prometu nekretninama u kojima je ukupno utvrđeno 20 povreda zbog kojih su poduzete propisane upravne i prekršajne mjere’ rekla te dodala kako su u tim nadzorima upravo prijave potrošača i građana bile pokretač inspekcijskih postupaka.

Sudionici Foruma složili su se kako je u poslu posredovanja nekretninama izuzetno važan profesionalan pristup jer kako je zaključeno neprofesionalno ponašanje i nepristojna komunikacija uvelike štete ugledu cijele struke.

Na Forumu je bilo govora i o aktualnim događanjima na tržištu. Tako je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, Dubravko Ranilović kazao kako prosječni rast cijena nekretnina na godišnjoj razini iznosi šest posto te je upozorio da rast cijena nužno ne znači i povećanje ukupnog prometa nekretnina. Potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije, Josip Zaher, upozorio je kako je tržište nekretnina u direktnoj vezi s graditeljstvom koje raste, ali se suočava i s izazovima poput nedostatka radne snage i rasta cijena sirovina.

Forum poslovanja nekretninama glavno je mjesto okupljanja i poslovne edukacije industrije poslovanja nekretninama. Održava se dva puta godišnje i svojim programom upoznaje struku s novostima u regulatornom okruženju i trendovima na tržištu nekretnina.



Stranica