Prošle godine proveden rekordan broj aktivnosti usmjerenih na zaštitu potrošača od opasnih proizvoda

Slika /vijesti/Zastita_potrosaca/potrosaci.jpg

Europska komisija u srijedu 08. srpnja objavila je najnovije izvješće o tkz. Sustavu brzog uzbunjivanja – sustavu Komisije za sprečavanje ili ograničavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu.

Izvješće je pokazalo kako broj aktivnosti koje se poduzimaju nakon upozorenja neprekidno raste.

U prilog tome idu i brojke. Države koje provode Sustav brzog uzbunjivanja (države članice EU te Velika Britanija, Norveška, Island i Lihtenštajn) 2019. godine kroz sustav su razmijenile 2.243 upozorenja o opasnim proizvodima što je potaknulo 4.477 popratnih aktivnosti. U usporedbi s godinom ranije to je povećanje od 10 %, a u odnosu na 2015. godinu povećanje od 63 %.

Ako se prilikom provođenja ovih aktivnosti ustanovi da određeni proizvod predstavlja ozbiljan rizik, taj se proizvod prijavljuje Sustavu brzog uzbunjivanja kako bi se spriječilo njegovo širenje na tržištu. Raspon poduzetih aktivnosti varira od povlačenja ili uništavanja proizvoda od strane distributera i prodavača (prije nego proizvodi dođu do potrošača), pa sve do povrata opasnih proizvoda (od strane potrošača).

Prema danas objavljenom izvješću, najčešće su se u kategoriji opasnih proizvoda našle igračke (29 %), a slijede ih motorna vozila (23 %) te električni uređaji i oprema (8 %). Veliki broj upozorenja odnosio se na kozmetiku, odjeću, tekstil i modne predmete, kao i proizvode za njegu djece i opremu za djecu.

 „U cilju održavanja protoka informacija i zaštite našeg jedinstvenog tržišta Sustav brzog uzbunjivanja dostupan je 24 sata, sedam dana u tjednu“ rekao je Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe Europske komisije. Izvješće za 2019., nastavio je, pokazuje kako se provodi rekordan broj aktivnosti usmjerenih na zaštitu potrošača od opasnih proizvoda i potencijalnih šteta. „Kako bi se povećao broj ispitanih proizvoda, Komisija aktivno surađuje s državama članicama. Tako je, zahvaljujući našem Sustavu brzog uzbunjivanja od kraja prošle godine, dodatnih 75 proizvoda označeno kao opasno“ zaključio je.

Iako nisu obuhvaćena izvješćem za 2019. godinu, od početka epidemije COVID-19 registrirana su brojna nova upozorenja. Tako su do 1. srpnja 2020. registrirana 63 upozorenja koja se odnose na maske za lice, tri upozorenja u odnosu na kombinezone, tri upozorenja za dezinfekcijska sredstva za ruke te tri upozorenja o UV lampama (sredstva za čišćenje proizvoda za zaštitu od sunca). To je doprinijelo daljnjem usklađivanja mjera koje se primjenjuju na takve proizvode, te dodatnoj zaštiti potrošača diljem Europe.

Pisane vijesti