Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata sudjelovala u EU projektu kojim se nadziralo stavljanje na tržište igračaka

Slika /vijesti/Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata sudjelovala u EU projektu kojim se nadziralo stavljanje na tržište igračaka/200710sanitarna.jpg

Predmet nadzora bilo je stavljanje na tržište igračaka iz skupine tzv. “ljigavaca” koji su izuzetno prisutni na europskom i svjetskom tržištu.

Tijekom prošle, 2019. godine, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata sudjelovala je u projektu Europske komisije Koordinirane aktivnosti u području sigurnosti proizvoda (CASP 2019 ), a u području nadzora nad sigurnosti igračaka. Predmet nadzora bilo je stavljanje na tržište igračaka iz skupine tzv. “ljigavaca”, a ispitivao se sadržaj bora i viskoznost.

Ljigavci su skupina igračaka vrlo velike potražnje na globalnom tržištu, te se kao takvi mogu pronaći u različitim pakiranjima, bojama i oblicima, ali i kao dijelovi drugih igračaka.

U sklopu projekta, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata provela je uzorkovanje, a analize su izvršene u akreditiranom laboratoriju u Švedskoj. Prema rezultatima, od 10 uzoraka uzetih na tržištu Republike Hrvatske, devet ih je bilo apsolutno sukladno, dok je jedan uzorak bio granične vrijednosti, ali ipak sukladan.

Suradnja na projektu Koordinirane aktivnosti u području sigurnosti proizvoda se nastavlja. Ove godine uzorkuju se i analiziraju igračke za igru na otvorenom te proizvodi za igru (baloni, boje za bojanje prstima i sl.) u kojima se prati sadržaj nitrozamina.

Europska komisija pokrenula je projekt Koordinirane aktivnosti u području sigurnosti proizvoda (CASP 2019) s ciljem povećanja sigurnosti proizvoda koji se plasiraju na europskom tržištu. Više o rezultatima prošlogodišnjeg te detalji ovogodišnjeg projekta dostupni su na poveznici.

Pisane vijesti