Tržišni i turistički inspektori nadziru prodaju i usluživanje alkohola maloljetnicima

Slika /vijesti/DIRH - znacka.jpg

Cilj ovih nadzora, koji se provode svake godine je senzibilizirati javnost o važnosti odgovorne zaštite maloljetnika, ali i spriječiti kršenje zakonskih propisa. 

Tržišna i turistička inspekcija Državnoga inspektorata, svaka u dijelu svoje nadležnosti tijekom prošle, 2021. godine pojačano su nadzirale prodaju odnosno usluživanje alkohola i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina.

Cilj ovih nadzora, koji se provode svake godine, je senzibilizirati javnost o važnosti odgovorne zaštite maloljetnika, ali i spriječiti kršenje zakonskih propisa.

U razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine, turistički inspektori Državnog inspektorata, obavili su 2 733 inspekcijska nadzora nad poslovanjem ugostiteljskih objekata u kojima se uslužuju pića, napitci i hrana te su uz ostalo kontrolirali i usluživanje, odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol osobama mlađim od 18 godina, kao i isticanje oznake o zabrani usluživanja, odnosno konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.

U 10 slučajeva utvrđeno je usluživanje alkoholnih pića maloljetnicima dok u 11 slučajeva ugostitelji nisu na vidljivo mjesto istaknuli oznake o zabrani usluživanja pića mlađima od 18 godina što je propisano čl. 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Za utvrđene povrede propisa turistički inspektori Državnog inspektorata podnijeli su nadležnim prekršajnim sudovima dva (2) optužna prijedloga, donijeli su jedan (1) prekršajni nalog, te su naplatili 18 kazni na mjestu izvršenja prekršaja.

U istom razdoblju tržišni inspektori obavili su 1 047 inspekcijskih nadzora u kojima su nadzirali pridržavanje odredbi čl. 11. Zakona o trgovini kojim je zabranjena prodaja alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina.

Tržišni inspektori utvrdili su 13 povreda propisa te su donijeli dva (2) upravna rješenja o otklanjanju nepravilnosti zbog neisticanja oznake o zabrani prodaje alkohola osobama mlađim od 18 godina, podnesena su četiri (4) optužna prijedloga te su izdana dva (2) prekršajna naloga. U sedam (7) utvrđenih povreda propisa primijenjeno je načela oportuniteta sukladno članku 73. Zakona o Državnom inspektoratu.

Tijekom prošle godine obavljeno je i 771 inspekcijski nadzor u kojima je izvršena kontrola odredbi Zakona o trgovini vezano uz zabranu prodaje i isticanja oznake o zabrani prodaje duhanskih i srodnih proizvoda maloljetnicima. Nadzorima su utvrđene dvije (2) povrede propisa te su tržišni inspektori poduzeli Zakonom predviđene mjere.

Uspoređujući s 2020., u prošloj godini zabilježeno je smanjenje povreda propisa koji se odnose na prodaje duhana i prodaje i usluživanja alkohola maloljetnicima. Jedan od razloga takvih pokazatelja zasigurno su i epidemiološke mjere.

Turistički i tržišni inspektori i tijekom ove, 2022. godine provode istovjetne inspekcijske nadzore kako bi kao društvo postigli nultu stopu tolerancije prema konzumiranju alkohola među mladima.

Pisane vijesti