Održana Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Slika /slike/230517 sigurnost hrane - Mikulic.jpg

"Naša zadaća je prepoznati opasnost i rizik te donijeti odluku o poduzimaju svih aktivnosti uključujući i odluku o proglašenju krize, kako bi se učinkovito i brzo djelovalo u cilju zaštite zdravlja ljudi" rekao je Mikulić.

Glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić sudjelovao je u utorak 16. svibnja 2023. godine na Konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane koju već tradicionalno organizira Sektor za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore.

Tom prigodom istaknuto je kako Hrvatska ima najviše standarde sigurnosti hrane.  

'EU standardi sve su rigorozniji, a prilagodbe će biti neophodne zbog vrlo ambicioznog Zelenog plana i Strategije od polja do stola koji donose nova pravila oko sigurnosti hrane, marketinških standarda i uređenja tržišta, zdravlja i dobrobiti životinja, biljnog zdravstva, a posebno zaštite okoliša', istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam na otvaranju Konferencije

Na Konferenciji se moglo čuti kako je krize na globalnim tržištima, uzrokovana pandemijom i ratom u Ukrajini, odrazila se i na poslovanje domaće prehrambene industrije.

'Potreba za stalnim inovacijama i unaprjeđenjem proizvoda samo je jedan od izazova s kojima se svakodnevno u postupku proizvodnje, distribucije i usluživanja hrane susreću subjekti u poslovanju s hranom' rekao je Mikulić te je dodao da navedeno istovremeno, predstavlja i izazov za inspekcijska tijela koja trebaju prilagoditi način rada i sustav kontrole promjenama  ovom izuzetno dinamičnom i propulzivnom tržištu.

"Naša zadaća je prepoznati opasnost i rizik te donijeti odluku o poduzimaju svih aktivnosti uključujući i odluku o proglašenju krize, kako bi se učinkovito i brzo djelovalo u cilju zaštite zdravlja ljudi" zaključio je Mikulić.

Ovo je 16. po redu Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane, a o postupanju veterinarske i sanitarne inspekcije vezano uz službene kontrole u području sigunosti hrane govorile su Brankica Capek, voditeljica službe veterinarske inspekcije i Ana Marija Crnić, voditeljica Služba sanitarne inspekcije za hranu i planiranje službenih kontrola. Novosti u organizaciji Nacionalnog RASFF sustava i Plana upravljanja krizom u području hrane i hrane za životinje predstavio je Alen Petričević, voditelj odjela za upravljanje i nadzor IMSOC sustava.

Pisane vijesti